Boban: Opet bih isto; Ahmetović: Drugačije bih se postavio

30 godina od nikad odigrane utakmice

Boban: Opet bih isto; Ahmetović: Drugačije bih se postavio

Admin Čaušević

Na današnji dan 1990. godine na stadionu Maksimir svoj meč su trebali odigrati Dinamo i Crvena zvezda, međutim zbog nereda na zagrebačkom stadionu fudbal je tada bio u drugom planu. 

Sva dešavanja sa Maskimira tog dana mnogi smatraju kao okidač ono što će u slijediti u narednim godinama. Na terenu je došlo do navijačkih nereda. Sve su započeli huligani iz Srbije uništavanjem južne trebine, a sukob se preselio i na zeleni travnjak.

Nakon toga Bad Blue Boysi su utrčali u teren. Kada je vidio šta se dešava Zvonimir Boban je počeo da brani navijače Dinama, tom prilikom i nogom u stomak je udario policajca Refika Ahmetovića.

Ahmetović se u dokumentarcu "A Kick For Independence – More Than A Game" prisjetio dešavanja sa Maksimira.

"Boban mi je nešto rekao, ali ga nisam mogao razumjeti. Gledao me u oči i vidio sam mu u očim da bi moglo doći do sukoba. Pogledao osam preko desnog ramena, i već sam vidio da su mu koljena i ruke u zraku. Udario me i oborio na pod", kazao je Ahmetović.

"Navijači su pjevali nacionalističke pjesme. Spominjali su političke lidere Tuđmana i Miloševića. Iako im je naređeno da napuste teren, neki igrači su ostali na terenu. Pozivali su navijače da ulete. Tada su počeli neredi i to se nije moglo zaustaviti".

Boban je nakon tog događaja dobio suspenziju od devet mjeseci zbog čega ga Ivica Osim nije zvao na Svjetsko prvenstvo u Italiju što je bio veliki hendikep za Jugoslaviju.

"Psovao sam jednom policajcu, on me udario i tako je tuča počela. Kao što možete pretpostaviti bilo je veomo teško, ali mislim da bi isada isto uradio", prisjetio se Boban.

"Policajci su užasno tretirali navijače Dinama to me frustriralo jer sam mislio o nepravdi koja je godina nanesena ljudima, navijačima i nama igračima", dodao je on.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

U neredima je povrijeđeno 79 policajaca i 59 gledatelja. Meč nije nikada odigran, naknadno je registrovan službenim rezultatom 0:3 za Crvenu zvezdu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi