Bocvana otpala, važna pobjeda Burkine Faso

Afričke kvalifikacije za SP

Bocvana otpala, važna pobjeda Burkine Faso

Edmir Škorić

U subotu su igrani susreti 5. kola afričkih kvalifikacija za plasman na Svjetsko nogmetno prvenstvo u Brazilu 2014. godine. 

U grupi A Bocvana je ugostila Srednjafričku Republiku i na kraju stigla do druge pobjede, no ona će biti samo utjehe vrijedna, jer je vodeća Etiopija uz čak dvije utakmice manje na +3 boda. Strijelci za Bocvanu danas bili su Ramathakwane iz penala, Ngele i Nato. Dvostruki strijelac za nemoćne goste bio je Ozingoni.

Zambia je u utakmici 5. kola grupe B remizirala sa Sudanom (1:1) i zadržala vodeću poziciju. Naravno, kudi-kamo bi bilo bolje da su ostvarili pobjedu, jer ovako su i dalje upitni kada je u pitanju plasman u treću, posljednju rundu kvalifikacija. Zambia ima 11 bodova, dva više nego drugoplasirana Gana, koja ima odigrati do kraja dvije utakmice. Sudan i Lesoto su bez šansi sa po svega dva osvojena boda.

U derbiju grupe E DR Kongo je kao domaćin poražen od Burkine Faso. Gol odluke postigao je Bance u 38. minuti. Ovom pobjedom Burkina Faso se, kolo prije kraja, primakla na bod Kongu. Odlučivat će dueli u posljednjem kolu. Burkina kod kuće dočekuje Gabon, a Kongu će biti potrebna tri boda u gostima kod Nigera.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U grupi J Uganda i dalje na vrhu. Pobijedivši Angolu sa 2:1, domaćin je nadomak cilja i osvajanja prvog mjesta. Iako imaju utakmicu više, dva boda su ispred Senegala. Za Angolu su sve nade pogašane nakon ovog poraza. Angolci su poveli u gostima kod Ugande golom Joba u 57. minuti, Okwi je u 83. minuti zabio za 1:1, a veliko slavlje domaćinu donosi Mawejje golom u 89. minuti.

Afričke kvalifikacije za SP, 5. kolo:
Bocvana - Srednjoafrička Republika 3:2 (Ramathakwane 41 - penal, Ngele 74, Nato 86/ Ozingoni 33, 50)
Uganda - Angola 2:1 (Okwi 83, Mawejje 89/ Job 57)
Zambija - Sudan 1:1 (Mulenga 70/ Mohammed 72)
Kongo - Burkina Faso 0:1 (Bance 38)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.