Bolić: BiH na SP u Brazilu? To je moja najveća želja

S bivšim bh. reprezentativcem o Sloveniji, Grcima...

Bolić: BiH na SP u Brazilu? To je moja najveća želja

E. Škorić

Slovenija u prošlosti nije imala nimalo uspjeha protiv bh. reprezentacije. Jedan od njenih "krvnika" je Elvir Bolić, proslavljeni bivši napadač Zmajeva, koji je u dva navrata tresao mrežu našeg narednog protivnika.

Dva puta je Slovenija poražena od bh. reprezentacije u kvalifikacijama za SP 1998. godine. Po jedan gol u obje utakmice postigao je Bolić, što je bio i više nego dovoljan razlog da s popularnim Bolom porazgovaramo pred gostovanje u Ljubljani.

 

"Mislim da je ovo dosta dobra proba pred Grke. Slovenija je jedna jaka ekipa koja godinama igra dobro, bez obzira što su u maloj igračkoj krizi. Utakmica u Sloveniji će puno toga pokazati i bit će prilika da selektor vidi na koga može računati za Grke. Nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu", rekao je Bolić za SportSport.ba, zatim potvrdio našu konstataciju da je, bez obzira na sve, važno izboriti dobar rezultat.

 

"To je bitno. Kada uđemo u dobru seriju, to puno bolje motiviše igrače. Rezultat je bitan, ali ne i presudan. Odigrat ćemo sigurno dobru utakmicu, ali bitno je da svi igrači budu spremni. Selektor je svjestan da je bitno da ostvarimo dobar rezultat, ali ponavljam da se neće ništa loše dogoditi ni ako ne pobijedimo."

 

Selektor Safet Sušić u posljednje vrijeme dobio je nekoliko loših vijesti. Prvo povreda Sejada Salihovića, zatim Ivana Sesara, a nedavno i mladog Josipa Kvesića, koji je trebao zaigrati umjesto Salihovića na lijevom beku.

 

"Hendikep je svaki igrač koji nedostaje, međutim mislim da imamo dosta dobrih igrača i da se možemo i bez nekolicine povrijeđenih, prije svega Salihovića, pokazati u najboljem svjetlu. Vidjet ćemo što će biti do marta. Protiv Grčke se nadam da ćemo biti u punom sastavu. Možda je i bolje da su se ove povrede dogodile pred prijateljsku utakmicu."

 

Radovali smo se golovima Bolića, Barbareza... Sada se radujemo pogocima Edina Džeke i Vedada Ibiševića. Nije lako uporediti različite generacije, s čim se i naš sagovornik složio.

 

"Teško je porediti generacije. Svaka generacija u sebi ima neke kvalitetne stvari, ali u ovom momentu imamo dosta kvalitetan napadački tandem. Možda imamo najbolji tandem u svijetu. Ali, vrlo je bitno imati dobru ekipu, a mi je itekako imamo. Mislim da pored sjajnih napadača imamo i dobre igrače na svim drugim pozicijama. Vrlo bitno je da imamo dobru atmosferu, a ona nikada nije bila bolja", smatra Bolić.

 

Mart se bliži, utakmica s Grčkom polako ulazi u misli svih kojima je ova reprezentacija u srcu. Grčka je, reći će neki, još jedna povijesna utakmica. Još jedna, ko zna koja, "meč-lopta" za odlazak na veliko natjecanje.

 

"Moramo biti sretni da to nije zadnja utakmica u ovim kvalifikacijama. Bez obzira na taj rezultat, bit će još teških utakmica. Pobjedom bi svakako situacija po nas bila puno bolja, ali poslije toga ima dosta utakmica, tako da treba igrati i probati ostvariti taj veliki cilj. Neriješen rezultat ne bi bio smak svijeta. Grci imaju iskustvo. Igrali su dosta svjetskih prvenstava, ali sada imamo bolju ekipu. Nadam se da će i sportska sreća biti na našoj strani."

 

BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu na ljeto 2014. godine?

 

"To mi je najveća želja. Treba biti mirne glave. Imamo dobru ekipu, dobru situaciju u grupi. Imamo poluotvorena vata, ali još ništa nije urađeno", kaže Bolić za kraj našeg razgovora.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

Bolić je treći najbolji strijelac BiH svih vremena s 22 gola. Slavu je stekao nastupajući za turske velikane Galatasaray i Fenerbahče, imao je tu čast da zabije gol Manchester Unitedu. Osim toga, nosio je dresove još nekolicine klubva u Turskoj, igrao u Španiji za Rayo Vallecano... Karijeru je započeo u zeničkom Čeliku, a bio jedno vrijeme i u Crvenoj zvedi, da bi karijeru okončao u Rijeci 2006. godine. Bolić je bez sumnje jedna od najvećih legendi bh. reprezentacije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.