Bolić: Kvalitet nogometa u BiH je u uzlaznoj putanji

Legenda bh. nogometa za SportSport.ba

Bolić: Kvalitet nogometa u BiH je u uzlaznoj putanji

D. Kurbegović

Njega nije potrebno posebno predstavljati, Zeničanin koji je golom 1996. godine na Old Traffordu donio pobjedu Fenerbahčeu prekinuvši niz od 50 godina nepobjedivosti Manchester Uniteda u euro-kupovima na domaćem terenu. Naravno, riječ je o Elviru Boliću, 41-godišnjem bivšem najboljem strijelcu naše reprezentacije (51 utakmica - 22 gola).

Legenda našeg nogometa nakon 2006. godine, kada je okačio kopačke o klin živi na relaciji Zenica - Sarajevo - Istanbul. Za SportSport.ba govorio je o svemu pomalo, stanju u našem klupskom nogometu, reprezentaciji, Crvenoj zvezdi...

Čime se nakon završetka karijere bavi Elvir Bolić?

"Uživam maksimalno nakon okončanja karijere, stalno sam na putu. Najviše sam u BiH, ali često sam i u Turskoj, Njemačkoj, Austriji. Imam svoj biznis i planove za budućnost, tako da sada mogu mnogo više razmišljati o nekim drugim stvarima u životu. Redovno sam u kontaktu sa bivšim saigračima iz reprezentacije, mi smo nekada bili dobra klapa i to se ne zaboravlja bez obzira što nismo otišli na veliko takmičenje i to će sigurno mnogima ostati jedina negativna stvar vezana za reprezentativnu karijeru", kaže Bolić.

Nekadašnji napadač Fenerbahcea prokomentarisao je i dešavanja u Ligi prvaka i Evropskoj ligi...

"Ova sezona je veoma interesantna u Ligi prvaka, tu se među velikane ubacio Atletico Madrid, koji bi sigurno mogao pomrsiti račune Chelseaju. Po imenima i kvalitetu očekujem da u finalu budu Chelsea i Bayern, te da ekipa iz Bavarske odbrani titulu, što bi bilo prvi put da jedna ekipa učini u ovom takmičenju. Biće svakako teško i neizvjesno do kraja, te nikome neće biti lako doći do pobendičkog pehara. Kada je u pitanju Evropska liga, mislim da Juventus neće propustiti priliku da osvoji titulu, budući da se finale ovog takmičenja igra na njihovom stadionu. Globalno gledajući Ligu prvaka i Evropsku ligu ponovo je najviše klubova iz Španije što govori da se najbolji nogomet igra u toj zemlji", ističe bivši napadač Raya Vallecana, koji je za ovaj klub u dvije sezone postigao 22 gola.

Uzbudljivo je ove sezone u Premijer ligi i Kupu BiH.

"Iznenađen sam ove sezone pozitivnim stvarima u našem nogometu. U igri za prvaka su čak četiri ekipe i neće se znati ko je prvak do posljednje minute. Raduje me posebno što će finale Kupa igrati Čelik i Sarajevo, to će biti praznik nogometa u našoj zemlji, ne sumnjam da će Bilino polje i Koševo biti dobro ispunjeni, te da će na kraju pobijediti nogomet. Vjerovatno dolazim gledati ove utakmice i nadam se da će Čelik nakon dugog niza godina donijeti jedan trofej u Zenicu, te zaigrati u Evropi naredne godine. Usvajanje Zakona o otpisu dugova za klubove je još jedna pozitivna stvar za naš nogomet i ova trenutna situacija mnoge stvari može okrenuti na bolje. Mislim da naš nogomet ide uzlaznom putanjom, te da će klubovi imati mnogo bolju politiku u budućnosti nego što je to bio ranije slučaj. To će privući i strane investitore u našu zemlju, te će siguran sam pokušati investirati i u druge klubove", uvjeren je popularni Bole.

Bolić je kratko bio i član Crvene zvezde pred sami početak rata, ali nikada nije imao problema zato što je iz BiH.

"Nakon što sam zaigrao za seniore Čelika, brzo je stigao poziv Crvene zvezde, tako da sam krajem 1991. godine postao član prvaka Evrope i dijelio svlačionicu zajedno sa Pančevom, Savićevićem i ostalim igračima koje sam do tog dana gledao na televiziji i maštao jednoga dana da igram za tako veliki klub. Kako se situacija razvijala, te se počela dešavati dobro poznate stvari u našoj zemlji u aprilu 1992. godine sam napustio Beograd i potpisao za Galatasaray. Moram kazati da je u Beogradu za vrijeme mog boravka bilo sve korektno, nisam imao nikakvih problema, te me niko nikada nije uvrijedio ili spomenuo nešto ružno jer sam iz BiH. To je najveći klub sa ovih prostora i drago mi je što će nakon dugo godina osvojiti titulu, budući da su trenutno šest bodova ispred Partizana", objašnjava nekadašnji napadač kluba sa Marakane.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Za kraj smo se dotakli dešavanja u i oko reprezentacije BiH, te očekivanjima u Brazilu.

"Mislim da je krajnje vrijeme da shvatimo da je odlazak na Svjetsko prvenstvo veliki uspjeh za našu zemlju i naš nogomet, ne trebamo visoko letjeti, ili se opterećavati nekakvim ambicijama u Brazilu. Trebamo podržati igrače i stručni štab, upravo oni su zaslužni za sve uspjehe i pobjede koje su nas dovele na najveću smotru nogometa na svijetu. Imamo dobru grupu, realno Argentina je papirnati favorit, ali mi se možemo nositi sa svima kada smo na nivou. Ponavljam, sam odlazak u Brazil je veliki uspjeh, a sve što momci naprave više je zaista velika stvar za našu zemlju i naš nogomet", kazao je za SportSport.ba Elvir Bolić jedan od najboljih igrača naše zemlje u novijoj historiji, legenda klupskog nogometa u Turskoj, te još uvijek idol mnogim navijačima Fenerbahčea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.