Borba za titulu: Sarajevo od gotovog nije napravilo veresiju, Plemićima sreća okreće leđa
Nakon 27. kola Sarajevo je bez obzira na poraz od Slobode zadržalo četiri boda prednosti

Ista meta isto odstojanje

Borba za titulu: Sarajevo od gotovog nije napravilo veresiju, Plemićima sreća okreće leđa

A. Čaušević, foto: E. Dindić

Ista meta isto odstojanje. Glavni je zaključak poslije nove runde u borbi za titulu prvaka BiH. Bodovna razlika između vodećih FK Sarajevo i HŠK Zrinjski na prve dvije pozicije poslije 27. kola je ostala nepromijenjena. Obje ekipe su upisale poraze, a sigurno mogu biti zadovoljniji u Bordo taboru jer su i dalje na plus četiri, a do kraja je kolo manje.

Možda su navijači FK Sarajevo tokom sudijske nadoknade posljednja dva meča Bordo tima pretrpili blagi šok, međutim nakon "potonuća" na Tušnju ona sa susreta Široki Brijeg - Zrinjski ih je oraspoložila. Odigrano je još jedno kolo, a koševski premijerligaš je lider s istom bodovnom zalihom kao ranije.

Igrači i treneri često koriste floskulu "kako trebaju gledati samo sebe", ali je to u fudbalu, pa i bilo kojem drugom sportu jednostavno nemoguće. Kada su saznali da je Široki slavio u hercegovačkom derbiju igračima Sarajeva je sigurno laknulo jer pritisak koji od početka sezone nose na svojim plećima se osjeti u zraku.

Muštuluk sa Pecare u vidu gola Bernarda Matića je vjerovatno najviše obradovao Husrefa Musemića. Kako to obično biva za loše rezultate i slabu igru trener je taj koji plaća ceh zato je ovom legendarnom stručnjaku i najteže. Osvojenih pet od mogućih 15 bodova u trećem dijelu Premijer lige sigurno nije ono čemu se Musemić nadao.

Musemić i cijeli Bordo tim se nalaze između "sna i dna". Na imaginarnoj raskrisnici na kojoj će sami odrediti svoju sudbinu. Postati heroji i tragičari. Bez obzira na evidentan pad forme i gubitak samopouzdanja od gotovog još uvijek nije napravljena veresija. Plus četiri šest kola prije kraja i veoma povoljan raspored znači da je Sarajevo i dalje u najboljoj situaciji u završnici prvenstva.

Sarajevo je po prvi put ove sezone ispustilo prednost i dozvolilo protivniku da preokrene rezultat u svoju korist. Iako su vodili igrači koševskog premijerligaša su u drugom poluvremenu susreta protiv Slobode potpuno nadigrani, posljedica je to nesigurnosti i straha koji se uvukao među Musemićeve izabranike, ali i pada forme.

Okreće se kolo sreće

Odavno neki tim nije igrao toliko neubjedljivo kao što trenutno izgleda Zrinjski, a da je još uvijek u borbi za titulu. Možda to najbolje govori o mentalnoj snazi Plemića. Međutim, dojam je da se kolo sreće počelo okretati. Mostarci su u prethodne tri sezone nekoliko mečeva dobili u samim završnicama i na taj način osvajali titule, a sada bi upravo na taj način mogli i ostati bez trofeja koji je već nekoliko godina u njihovom vlasništvu.

Nakon što su saznali da je Sarajevo izgubilo na Tušnju izabranici Blaža Sliškovića su imali više od pola sata da pobijede i priđu na jedan bod zaostatka za liderom. Ipak, desilo se suprotno. Nisu imali snage za nešto više, tih 30-ak minuta je možda i ogledalo igre mostarske ekipe u ovoj sezoni. Čini se da i fortuna polako počinje napuštati Plemiće. Primili su gol u sudijskoj nadoknadi, upisali prvi ligaški poraz ovog proljeća i tako smanjili šanse za odbranu titule. Poraz koji svakako boli jer je došao od najljućeg rivala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski još uvijek konkuriše za naslov više zahvaljujući Sarajevu koje je potpuno neočekivano palo u formi, nego svojoj briljantnoj igri. Istina je da aktuelni prvak do poraza vezao četiri trijumfa. Tri su ostvarena minimalnim rezultatom, pobijeđen je i glavni konkurent na Koševu, ali sve je to izgledalo neuvjerljivo. Plemići su u ovoj kalendarskoj godini na samo jednom meču uspjeli zabiti više od jednog gola, sa 2:0 savladana je Krupa. Gledajući igru, a i rezultate opravdano se postavlja pitanje ima li ova ekipa kalibar za titulu prvaka. Bilo kako bilo, nakon neiskorištene prilike na Pecari u Zrinjskom se opet moraju nadati novom "poklonu" od Sarajeva.

Obje ekipe novi izazovi u borbi za šampionski pehar očekuju već u srijedu. Zrinjski bi trebao imati nešto teži posao, barem na papiru. Plemići će biti domaćini Slobodi koja se bori za izlazak u Evropu, dok će Sarajevo na Koševu dočekati Mladost, ekipu koja je pobjedom nad GOŠK-om uplovila u mirnu luku. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi