Dalić ostao bez važnog igrača pred utakmicu osmine finala
Dalić mora da mijenja na poziciji beka, pošto je Sosa bolestan i ne može da bude u konkurenciji za duel sa Samurajima

Bez prvog beka na Samuraje

Dalić ostao bez važnog igrača pred utakmicu osmine finala

Edmir Škorić

Hrvatska će sutra odmjeriti snage s Japanom od 16 sati u meču osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, a selektor naših susjeda Zlatko Dalić ima određenih problema.

Hrvatska je u grupnoj fazi pobijedila Kanadu i odigrala 0:0 sa Belgijom i Marokom, što je na kraju bilo dovoljno za plasman u nokaut fazu.

Sada aktuelne svjetske viceprvake čeka duel sa Japanom, koji je već pobijedio Njemačku u grupnoj fazi i time poslao upozorenje u tabor Hrvatske.

Nije tajna da je Hrvatska sutra favorit, ali pitaće se nešto i Samuraji, a Dalić ima problema pošto mu je otpao Borna Sosa koji ima virozu. Lijevi bek preskočio je zadnja dva treninga pred utakmicu s Japanom i jasno je da neće igrati sutra. Borna Barišić će zauzeti njegovo mjesto.

Za Sosu je rečeno da zbog iscrpljenosti nije vježbao u subotu. Nakon utakmice s Belgijom žalio se na umor jer imao je kompletnu minutažu u prva tri nastupa, a nije navikao na tempo igranja tako teških utakmica svaka četiri dana.

Očito je došlo do pada imuniteta što je rezultiralo s time da sada ima i povišenu temperaturu. d

Oglasi

S ekipom osim njega na treningu nije radio niti Josip Stanišić, koji je povrijedio mišić. Treninzima su se vratili Kristijan Jakić i golman Ivica Ivušić, ali oni svakako nisu u nekim planovima Dalića.

Ni Japanci neće biti kompletni, pošto zbog žutih kartona neće igrati Ko Itakura, defanzivac iz Borussije Moenchengladbach koji je igrao do sada sve tri utakmice Mundijala po 90 minuta, ali je dobijao kartone protiv Kostarike i Španije, zbog čega ga sutra nema.

Hrvatska bi u slučaju prolaza u četvrtfinalu igrala sa Brazilom, osim ako Južna Koreja ne priredi neku senzaciju.

Dalić je na press konferenciji prije meča iskazao poštovanje rivalu.

“Poštujemo suparnika koji je pobijedio svjetske prvake Španjolsku i Njemačku, nakon što je gubio u prvom dijelu, pokazao je svoj mentalitet i karakter, svoju kvalitetu. Japan se želi dokazati, ponajbolji su u presingu i tranziciji, iako nemaju posjed lopte. Protunapade završavaju s petoricom igrača, a Španjolska i Njemačka kažnjeni su za svoja opuštanja, moramo odmah po izgubljenoj lopti vratiti posjed ili napraviti prekid. Svojim igračima poručujem da nikoga ne smijemo podcijeniti, njihovo je pravo da krenu kao samuraji, a mi se nećemo ništa lošije postaviti želimo li proći dalje. Moramo odigrati svoju utakmicu, dati najbolje od sebe, a onda će teren pokazati ko je bolji".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Hvalio je mladog štopera Joška Gvardiola, koji briljira i kojem se smiješi veliki transfer možda već u januaru.

“Došao je na EURO 2020 iz mlade reprezentacije, zaslužio je svojim igrama naše povjerenje, a ne može se postati igračem bez podrške. Greške treba istrpjeti, bit će ih još, ali mladi igrač mora igrati te kroz utakmice stjecati iskustvo. Naše je povjerenje opravdao i neka dalje napreduje”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije