Borussia bez najboljeg igrača u Bakuu zbog ratnih sukoba

Armeni i Azeri su ratovali od 1988. do 1994. godine

Borussia bez najboljeg igrača u Bakuu zbog ratnih sukoba

Adnan Beganović

U okviru 3. kola grupe C Evropa lige danas će u Bakuu snage odmjeriti Gabala, čije boje brani naš reprezentativac Ermin Zec, i Borussia Dortmund.

Nakon dva odigrana kola Gabala ima osvojen bod, a Borussia četiri, tako da je azerbejdžanskoj ekipi večerašnnji susret od ogromnog značaja.

Ekipi Ermina Zeca potrebna je pobjeda, a dobre vijesti za našeg reprezentativca i njegove saigrače su to što u Baku nije doputovao najbolji igrač Borussije, armenski reprezentativac Henrikh Mkhitaryan.

Nije sjajni veznjak u Njemačkoj ostao zbog povrede ili pak žutih kartona. Razlog njegovog nedolaska u Baku je pomalo bizaran. Naime, od 1988. do 1994. godine Armenija i Azerbejdžan su ratovali zbog pokrajine Gorski Karabah, koja se želila odvojiti od Azerbejdžana i pripojiti Armeniji. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prekid oružanih sukoba radi kojih je raseljeno oko 230.000 Armenaca iz Azerbejdžana, te 800.000 Azera iz Armenije i Karabaha, potpisan je 1994. godine u maju i upravo su ovi sukobi razlog zbog kojeg je Mkhitaryan ostao u Njemačkoj.

Njegovo pojavljivanje u Bakuu bilo bi preveliki sigurnosni rizik, a zanimljivo je i to da UEFA, koja proklamira borbu protiv svih oblika nejednakosti i rasizma ne dozvoljava da se u okviru njenih takmičenja susreću klubovi iz Azerbejdžana i Armenije.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.