Boubacar Dialiba - I Lav i Zmaj
Ko zna kakvo čudo treba da se desi i koliko toga da se poklopi pa da dobijemo nekog novog Dialibu.

Šta je zajedničko BiH i Senegalu?

Boubacar Dialiba - I Lav i Zmaj

Koliko god bilo teško povezati Bosnu i Hercegovinu sa Senegalom u bilo kojem smislu, pogotovo sportskom, postoji jedan čovjek koji je tokom karijere nastupao za obje reprezentacije.

Njegovo ime je Boubacar Dialiba Diabang i jedini je fudbaler ikada koji je oblačio i dres Senegala, i dres Bosne i Hercegovine. Vjerovatno će i ostati jedini, jer ko zna kakvo čudo treba da se desi i koliko toga da se poklopi pa da dobijemo neki novi takav slučaj.

Boubacara je još kao dječaka život doveo u Sarajevo, na Grbavicu. Direktno iz Dakara, tada 17-godišnji Dialiba stigao je u Željezničar gdje je proveo dvije godine. Svaki početak je težak, takav je bio i proces prilagodbe na novi život, ali kod njega se odmah vidjelo da ima ono nešto. Imao je brzinu koju je u Premijer ligi rijetko koji fudbaler imao, zabijao je golove, asistirao... Jednostavno, bio je pojava, pravo osvježenje na bh. terenima. Znali su ga svi i svima je bilo jasno da se ovdje neće dugo zadržati.

Na ljeto 2008. godine uslijedio je transfer u Murciju, koja je u to vrijeme bila sasvim respektabilan klub i igrala u Segundi, ali pola godine prije toga Dialiba je postao prvi Afrikanac koji je zaigrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Za vrijeme boravka u Sarajevu je Buba, kako su mu tepali navijači Željezničara i svi koji bi ga sretali na ulicama, dobio bh. pasoš i stekao pravo nastupa za mladu reprezentaciju BiH za koju je debitovao 26. marta u duelu sa Velsom.

Tadašnji selektor Branimir Tulić prvi je i jedini pozvao Boubacara Dialibu u U-21 selekciju, a brzonogi Senegalac/Bosanac se odužio golom za vodstvo 1:0 u 59. minuti. Za BiH, koja je na kraju poražena sa 2:1, su igrali i Jasmin Burić, Ermin Zec, Edin Cocalić...

Dialibi je to ostala jedina utakmica za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, da bi četiri godine kasnije stigao i poziv iz domovine. Još uvijek aktuelni selektor Senegala Aliou Cisse pozvao je Dialibu za prijateljski meč protiv Južnoafričke Republike (0:0) i uveo ga u igru u 64. minuti susreta. Boubacar je na toj utakmici imao priliku igrati sa mnogim sadašnjim reprezentativcima, a najpoznatiji su Ckeikhou Kouyate, Papa Souare, Idrissa Gueye i Dame N'Doye.

Kao što je Dialiba odigrao jednu utakmicu za BiH, tako mu je utakmica protiv Južnoafričke Republike ostala u pamćenju i kao jedina u kojoj je nastupio za Lavove. Svakako, za njega je velika čast što je uopće i stigao do A tima svoje domovine kada se u obzir uzme kakve igrače Senegalci imaju širom Evrope, u mnogo jačim ligama i klubovima.

Boubacar Dialiba više nije tako mlad. Ima 29 godina i već godinama je u Turskoj, gdje je prvo igrao za Malatyaspor a trenutno za Giresunspor. U karijeri je još nastupao za belgijski Mechelen i poljsku Cracoviju, kao i Dakar UC u kojem je i počeo svoju karijeru.

Ako mislite da se Dialiba potpuno udaljio od Bosne i Hercegovine, varate se. Kada god ima priliku dođe u Sarajevo, gdje i dalje ima mnogo prijatelja koje nikada nije zaboravio. 

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Buba i stila. Auuuu nije jaceg tandema bilo dugo
30 2
fullvedo
Neke ljude ne znas niti upoznas ali su ti dragi pojavom cak i na TV-u. Buba je jedan njih.
20 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi