Boxing Day: Historijska dominacija Manchester Uniteda

Ludi dan u Engleskoj

Boxing Day: Historijska dominacija Manchester Uniteda

S. Bošković

Englezi već tradicionalno svim fudbalskim navijačima 26. decembra pružaju dodatnu radost. U subotu je na rasporedu britanski praznik Boxing Day, na kojeg ovaj put pada 17. kolo Premiershipa.

Svih 20 klubova iz engleskog Premiershipa igra u jednom danu, čime otvaraju period u kojem će u osam dana odigrati tri utakmice. 

Mnogi klubovi statistički imaju razloga da se raduju danu poslije Božića, s obzirom na to da su kroz historiju tad bilježili veoma dobre rezultate. Razloga za radost imaju Arsenal, Manchester United i Chelsea.

Arsenal, pod vodstvom Arsena Wengera, ima 75% pobjeda u utakmicama odigranih na popularni Boxing Day, a Topnici sutra gostuju Southamptonu.


U obzir su uzeti samo treneri koji su vodili neki klub u minimalno tri utakmice na Boxing Day. 

Manchester United ove sezone ima problema sa realizacijom, ali to baš i nije slučaj na najluđi dan engleskog fudbala u godini. Crveni đavoli u prosjeku postižu 2.71 gol po utakmici. 


Prosjek postignuti golova na utakmici na  Boxing day. 

Najviše golova po utakmici prima ekipa Watforda, koja je igrala samo dva puta na Boxing Day u elitnom razredu engleskog fudbala.


Broj primljenih golova u prosjeku na Boxing Day.

Manchester United slavio je tri puta u nizu, u utakmicama koje se igraju dan nakon Božića. U istoj formi je i ekipa Chelseaja. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kad bi se napravila tabela aktuelnih engleskih prvoligaša, koji su igrali na Boxing Day prvak bi bio Manchester United s 56 osvojenih bodova iz 21 susreta. Vrijedi napomenuti da je tim s Old Trafforda i odigrao najviše utakmica na Boxing Day. 



Tabele engleskih prvoligaša u koju su samo uključene utakmice igrane na Boxing Day. *Bournemouth nije uključen s obzirom da prvi put u historiji igraju u Premiershipu.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.