Otišao kao dječak, vratio se i postao vođa voljenog tima: "S Veležom najteže, Bilbija najopasniji"

Božo Musa govorio za SportSport.ba

Otišao kao dječak, vratio se i postao vođa voljenog tima: "S Veležom najteže, Bilbija najopasniji" · Intervju

A. Čaušević

Nisu rijetke pojave da fudbaleri za voljeni klub stignu zaobilaznim putem. Kao dječaci sanjaju i maštaju da zaigraju za voljeni klub pred domaćom publikom, a na kraju im se to ispuni kada već postanu odrasli ljudi sa pregršt iskustva. 

Takav fudbalski put imao je Božo Musa, iskusni 32-godišnji štoper koji se zimus vratio u Široki Brijeg i odmah mu je dodijeljena kapitenska traka. 

Musa je u razgovoru za SportSport.ba govorio o dosadašnjem dijelu sezone, o onom što slijedi, o ekipi Širokog Brijega, svojoj karijeri i drugim temama.

Na sedam utakmica pet remija, poraz i pobjeda. Široki Brijeg slovi kao kralj remija u dosadašnjem dijelu sezone. Teško pobjeđujete, ali još teže gubite. Kako gledate na učinak u prvih sedam kola?

Nije ulazak kakav smo priželjkivali, malo nam nedostaje iskustva i mirnoće u završnici, ali posljednje dvije sedmice bila je reprezentativna puaza i nadam se da će već od naredne utakmice krenuti na bolje. Za mali broj golova, moram pohvaliti cijelu ekipu, nisu to samo četiri igrača i golman, svi djelujemo dobro i odmah nama nazada je lakše.

Za vikend ste domaćini Željezničaru. Moglo bi se reći idealan protivnik za dobru utakmicu, sigurno neće nedostajati motivacije.

Oglasi

Igramo na domaćem terenu, zatim naši navijači Škripari slave 25. rođendan. Čestitam im na tom jubileju i pozivam da dođu i podrže nas protiv Željezničara. Radi se o mladoj ekipi predvođenoj sjajnim stručnjakom Tomislavom Ivkovićem s kojim sam imao priliku sarađivati dok sam bio u Slaven Belupu. Neće biti jednostavno, ali učinit ćemo sve da tri boda ostanu na Pecari.

U Široki ste se vratili u februaru i odmah ste dobili kapitensku traku. To je za Vas sigurno predstavljalo veliku čast.

Otišao sam po izlasku iz junior. Išao sam okolnim putem. Igrao sam dugo godina u Hrvatskoj. Vratio sam se na poziv bivšeg trenera Tonija Karačića. Malo sam se i zaistio u inostranstvu, biti dugo godina daleko od obitelji i prijatelja. Kapitenska traka me iznenadila, ali mi to predstavlja čast što mogu kao kapetan predstavljati voljeni klub.

Svoje prve fudbalske korake ste napravili u Širokom Brijegu, ali sudbina je htjela da 15-ak godina čekate prvi službeni meč za matični klub.

Oglasi

Takva je moja sudbina da idem okolnim i težim putem da bih zaigrao službenu utakmicu za svoj klub i pred domaćim navijačima. Drago mi je što je došlo do toga. Nikad nije kasno.

Kako Vam se čini bh. prvenstvo za ovih sedam, osam mjeseci koliko ste tu. Koga je najteže čuvati i zašto? Protiv kojeg tima je najteže igrati?

Kvaliteta sigurno ima. Liga je kvalitetna, ali treba se poraditi dosta na terenima. Uz Pecaru i Grbavicu, te možda Banja Luku... Nedostaju bolji tereni da bi to izgledalo puno brže i puno bolje, ali kvaliteta sigurno ima.

Za ovih sedam mjeseca mi je najteže igrati protiv Veleža. Svaki špic zaslužuje pozornost, ali Nemanja Bilbija je najopasniji. Dosta je u međuprostoru, stvarno protiv njega treba biti maksimalno skoncentrisan, 'ljubi' ga lopta i ako zaspiš na trenutak kažnjava odmah.

Većinu karijere ste igrali u Hrvatskoj. Imate preko 130 nastupa u HNL-u. Kako gledate na to iskustvo? Jesi li zadovoljan do sada urađenim?

Oglasi

Naravno da sam zadovoljan. Prije Slaven Belupa sam igrao u Zagrebu, bio sam i član Splita kada je taj klub igrao Prvu ligu. Krenuo sam ni iz čega, sam sam se probio, bilo bi i još više da nisam otišao u Poljsku. Mogu biti zadovoljan na sve učinjeno i ništa ne bih mijenjao.

Imali ste angažman u Poljskoj, nakon čega si se vratio na svoju Pecaru?

Bilo je kombinacija i prije Poljske, ali se nije realizovalo. Sve bih ponovio. U Poljskoj mi je bilo predivno dvije godine. U klubu su smanjili proračun, odlučili su da nas nekoliko stranaca sa izdašnijim finansijskim ugovorom odemo, onda je stigla ponuda iz Širokog Brijega. Nisam previše razmišljao i odmah sam prihvatio.

Božo Musa
Božo Musa NK Široki Brijeg NK Široki Brijeg Pozicija: DF

Statistika

16 nastupa
16 kao starter
5 žutih kartona
0 crvenih kartona
0 asistencija
1 golova

Za kraj, može li Široki ponoviti prošlu sezonu kada je iznenađujuće izboren plasman u Evropu?

Možda je iznenađujuće javnosti, ali ja sam bio s tim momcima. Radilo se kvalitetno. Možda je javnost bila iznenađena što nije poznavala te momke, oni su bili anonimusi u njihovim očima. Tu je Ivan Ikić, Mato Stanić je otišao u Rijeku, otišao je i Stipe Jurić. Nisu to igrači koji su pali s Marsa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nismo ušli u sezonu kako smo očekivali. Ima još dosta do kraja. Sigurno ćemo biti konkurentni ekipama koje se bore za Evropu, to ćemo dokazati i na terenu.

Musa je prošo omaldinske selekcije Širokog Brijega, zatim je igrao za hrvatske klubove, Zmaj, Jadran, Croatia, Neretva Metković, Vrapce, Vinjanic, Split, bio je član i mostarskog Branitelja, zatim ponovo odlazi u Hrvatsku gdje nosi dres Zagreba i Slavena. Prije povratka igrao je za poljski tim Miedz Legnica.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi