Brazil i Portugal razočarali

Brazil prvi u grupi G, Portugal drugi

Brazil i Portugal razočarali

Veliki derbi grupne faze SP-a između Brazila i Portugala odigran je bez golova. Bila je ovo jedna od najlošijih utakmica u dosadašnjem toku prvenstva. Brazil je završio kao prvi, a Portugal kao drugi u grupi G.

Brazil i Portugal su odigrali jednu veoma lošu utakmicu u kojoj nismo vidjeli apsolutno ništa. U prvom poluvremenu se nešto i igralo, u drugom ništa. U prvih 45 minuta smo vidjeli čak sedam žutih kartona, najviše na ovom SP-u. Brazil je odigrao prvu utakmicu na SP nakon 16 godina u kojoj nije postigao pogodak.

Prvo poluvrijeme utakmice između prvog i trećeg tima sa FIFA-ine rang liste proteklo je u veoma lošoj igri. Za prvih 45 minuta igre Brazil je stvorio dvije prilike za postizanje pogotka, dok je Portugal zaprijetio dva puta iz daljine, ali bez ijedne konkretne prilike za postizanje pogotka. Igrači su se više udarali nego što su igrali, čak sedam žutih kartona je pokazano u prvom dijelu.

Oba trenera su u odnosu na prethodne dvije utakmice izvršila po nekoliko izmjena. Carlos Dunga je izveo potpuno novu ofanzivnu veznu liniju. Umjesto povrijeđenog Elana, kartoniranog Kake, te pošteđenog Robinha, u startnih 11 su zaigrali Alves, Nilmar i Baptista. Portugalski selektor je također mnogo rotirao.

Prvi put su na ovom prvenstvu zaigrali Ricardo Costa i Pepe, Duda je počeo na lijevom boku, dok je Fabio Coentrao gurnut bliže golu Julija Cesara. Nakon Liedsona i Almeide, Carlos Queiroz je u trećoj utakmici počeo s trećim napadačem, ovaj put je najistureniji bio Cristiano Ronaldo.

Julio Baptista je u 5. minuti odlično šutirao, ali Eduardo brani. Desetak minuta kasnije Portugal je uzvratio preko Dannyja, a do 30. minute se igralo uglavnom na sredini terena bez mnogo uzbuđenja. Nako pola sata igre Brazil je imao najbolju priliku za vodstvo. Alves je odlično ubacio na drugu stativu, Nilmar zahvatio loptu koja uz pomoć Eduarda pogađa stativu. Na kraju prvog poluvremena je Ronaldo pokušao sa preko 30 metara iskosa i to je bilo sve vrijedno u prvom dijelu.

Početkom drugog poluvremena Portugal se oslobodio pritiska i sve više je napadao ka golu Cesara. U prve tri minute nastavka Portugalci su imali dvije solidne prilike. Oba puta je lijevu stranu probio Ronaldo, ali su ispred Dannyja dobro intervenisali prvo Lucio, pa onda i Juan. U 60. minuti je Ronaldo prošao četvoricu igrača i uputio centaršut na peterac gdje se ne snalazi najbolje Raul Meireles i ostaje 0:0.

Nakon toga je Brazil ponovo uspostavio terensku inicijativu, ali prilika za postizanje pogotka nije bilo. Brazilci su imali loptu u svojim nogama, ali se vidjeo nedostatak Kake i Elana, igrača sa idejom koji mogu dati zadnji pas. Sve što je bilo vrijedno pomena do posljednjih petnaestak minuta bio je pokušaj Daniela Alvesa sa preko dvadeset metara, ali je lopta završila daleko pored gola.

U posljednjih petnaestak minuta utakmice nismo vidjeli ništa od dva tima koja imaju mnogo toga za pokazati. Igralo se na sredini s dosta netačnih dodavanja i nepotrebnih prekršaja. Stekao se dojam kako oba tima jedva čekaju kraj utakmice, jedini cilj im je bio da se niko ne povrijedi ili ne zaradi žuti karton zbog kojeg bi propustio meč eliminacijske faze. Ramires je u 92. minuti šutirao vrlo dobro, ali je Eduardo bio nesavladiv. Bila je to posljednja ozbiljnija akcija na utakmici.

BRAZIL – PORTUGAL 0:0
DURBAN – Stadion Durban. Gledalaca: 62. 712. Sudija: Benito Archundia (Meksiko). Žuti kartoni: Juan, Fabiano, Melo (Brazil), Duda, Tiago, Pepe, Coentrao (Portugal).
BRAZIL: Cesar – Maicon, Juan, Lucio, Bastos – Gilberto, Melo (Josue 45') – Alves, Bapstista (Ramires 83'), Nilmar – Fabiano (Grafite 85'). Selektor: Carlos Dunga
PORTUGAL: Eduardo – Costa, Alves, Carvalho, Duda (Simao 54') – Pepe (Mendes 64'), Tiago – Danny, Meireles (Veloso 84'), Coentrao – Ronaldo. Selektor: Carlos Queiroz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije