Brend kluba uz ime, grb, titule i historiju već od 50.000 KM

Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH predlaže

Brend kluba uz ime, grb, titule i historiju već od 50.000 KM · Intervju

A. Čaušević

Razlog zašto sportski kolektivi u BiH uveliko kaskaju za onim regiona je nepostojanje adekvatnog zakona o sportu. Zbog trenutnog sistema dugovanja mnogih klubova su izuzetno visoka zbog čega je teško napraviti neki iskorak. 

Međutim, uskoro bi se stvari mogli promijeniti te bi klubovi mogli "prodisati punim plućima". Sve je odlučio ubrzati zastupnik u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić. Generalni sektetar SDP-a je u razgovoru za SportSport.ba kazao kako je njeg nacrt Zakona o sportskim klubovima FBiH koji omogućuje privatizaciju klubova nadogradnja prijedloga kojeg je u prethodnom mandatu predložio Denis Grac.

"Prije svega volim sport, pogledao sam film o KK Bosna i to je bila kap koja je prelila čašu. Odlučio sam da napišem ovaj zakon i predložim. Zakon je dosta pomogao Denis Grac, zastupnik iz prošlog mandata koji je pripremio sličan zakon koji se ticao samo dioničkih društava. Ja sam objelodinio klubove koji bi ostali kao udruženje građana, klubovi koji bi prešli u dionička društva, te sam uveo treću kategoriju ustupanje naziva, nešto što nema u Hrvatskoj", rekao je Čengić koji je za primjer naveo KK Bosna, simbol grada Sarajeva koji iz godine u godinu tone sve dublje i dublje.

Primjer KK Bosna možda je i najeklatantniji za dio predloženog zakona koji govori o mogućnost prebacivanju brenda i historijskih uspjeha sportskih klubova koji u BiH grcaju kao prezadužena udruženja građana ka novim potencijalno privatnim sportskim dioničarskim društvima.

Ovo je posebno zanimljivo za klubove (ali i one koji bi željeli postati vlasnici njihovog brenda) kao KK Bosna koji u svom vlasništvu nemaju ništa osim imena i historije, nekadašnjih titula, uspjeha u nekom ranijem, boljem vremenu i vrlo često armije navijača i zaljubljenika u boje i grb posrnulog velikana.

Tako nacrt zakona u u Članu 33. predlaže da sportski klub registrovan kao UG može svoje ime i brend u koje ovak prijedlog Zakona jasno uključuje i ranije osvojene titule, historijske uspjehe, grbove isl, sa ili bez novčane naknade ustupiti domaćim i stranim fizičkim ili pravnim licima koje su dužne u roku od 15 dana pokrenuti proceduru osnivanja sportskog kluba - dioničarskog društva pod tim ustupljenim imenom. Ranije, u Članu 15. ovog nacrta Zakona, definisano je da je minimalni temeljni kapital novog društva minimalno 50.000 KM, a potrebna je i saglasnost Komisije za dionička sportska društva.

Nacrt Zakona naglašava i to da nije moguće na ovaj način ustupiti i pokretnu i nepokretnu imovinu udruženja građana, te da se brend i ime ne mogu ustupati novim udruženjima građana, već isključivo dioničarskim društvima.

Pojednostavljeno, ukoliko ovaj Zakon bude usvojen, uz većinu u skupštini postojećeg kluba, te kapital od 50.000 KM, fizičko ili pravno lice može preuzeti ime, grb i kompletnu historiju kluba, bez postojećih dugovanja koja udlaze u prošlost kroz stečaj postojećeg udruženja građana. 

"KK Bosna ne bi previše pomoglo da se riješe milionska dugovanja, već bi Bosna mogla ustupiti svoj naziv i da zapravo taj klub krene iz početka.", govori Čengić.

Klubovima se daje mogućnost izbora na koji način će funkcionisati

"Klubovi koji žele da ostanu udruženja građana to mogu ostati, klubovi koji žele da postanu profesionalni mogu preći u dionička društva. Procedura preoblikovanja je detaljno opisana, npr. Hajduk je na taj način postao dioničko društvo."

"Dosta ljudi misle da će samo privatnici moći kupiti klubove kada se spomene privatizacija, prva faza je da se klubovi ponude lokalnim zajednicama. Npr. lokalnoj zajednici Zenica će se ponuditi da oni otkupe dionice Čelika, pa ako ta zajednica ne želi, onda ide članovima, pa onda na slobodno tržište."

Pojedini klubovi svoja dugovanja već isplaćuju reprogramom, a nacrt Zakona o sportu na nivou FBiH im nudi novu opciju.

"Imaju dvije opcije. Ako pređu u pravno lice taj njihov sporazum i dalje vrijedi s tim da bi Federacija BiH ta dugovanja mogla ustupiti lokalnoj zajednici te da ta lokalna zajednica pretvori u svoj kapital. Pravi primjer je Hajduk koji je na ime doprinosa i dugova dugovao dosta novca Hrvatskoj, a Hrvatska je ta prava prenijela Splitu i danas grad Split ima vlasnički udio u Hajduku. Na taj način bi se moglo izbjeći plaćanje poreza, i da se porezi pretvore u kapital u klubu".

Otkrio je Čengić svoje mišljenje na koji način bi se mogao spasiti KK Bosna.

"Najbolji potez za Bosnu je da ustupe ime nekom pravnom subjektu i da krenu od nule, to je jedini način da se Bosna spasi. Mogli bi na skupštini donijeti odluku da ustupaju ime npr. Bogdanu Tanjeviću ili nekom drugom koji bi pokrenuo incijativu o osnivanju dioničkog društva KK Bosna i onda bi svaka zainteresovana osoba mogla kupiti dionice. Klub ostaje stari, ali se stvara novo pravno lice, nešto slično je uradila Crvena zvezda u Srbiji. Dugovanja bi se izbrisala, a savez bi odlučio iz kojeg ranga takmičenja bi novi klub krenuo, ako ustupi naziv novom pravnom licu onda bi krenuli iz najnižeg tanga takmičenja".

"Država nije nadleža za privredna društva i dionička društva te su entiteti nadležni da donesu taj zakon, ovo je poštivanje obaveze iz tog zakona", naglasio je Čengić.

Smatra da je ovaj zakon idealna prilika za klubove da se podignu na nivo jer moderni klubovi ne funkcionišu kao udruženje građana već kao kompanije.

"Najveća prednost zakona se odnosi na klubove koji žele postati profesionalni i moći će se baviti sa više djelatnosti. Danas ne možete voditi fan shop jer nema fiskalnu kasu, ne možete izdati račun, milion problema kao udruženja građana. Moderni klubovi nisu udruženje građana, to su kompanije firme koje se moraju baviti i mnogim drugim djelatnostima osim sporta. S druge strane imamo i male klubove, koji su amaterski, te se ovim zakonom njima omoguće da ostanu udruženje klubova. Zatim imamo i klubove poput Bosne, koji su zapeli u dugovanjima i njima treba novi početak".

Kada su konkrento u pitanju fudbalski klubovi daje im se mogućnost da tokom sezone promjene svoj status što bi morali dogovoriti s Nogometnim savezima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"U praksi postoje privatni klubovi, primjer je FK Olimpik. O FK Sarajevo svi pričaju da je to privatni klub, ali po zakonu nije. To je udruženje građana koje ima skupštinu. Ovo je prilika da pravno postanu privatni klubovi. Imate i primjer FK Željezničar koji na svoje ime ima stadion, znači u vrijednost kluba ulazi i vrijednost stadiona prema ovom zakonu. Ovo je prilika da svježi kapital uđe u klub. Kompanije bi mogle dobiti dionice i pitati se za nešto u klub", naglasivši da se ovaj zakon odnosi na zakon se odnosi na sva lica koja su registrovana u Federaciji BiH.

Čengić je poručio da ovo nije stranačka priča te mu nije cilj da se sve predstavi kao stranački projekat. U narednom periodu obavit će razgovore sa sportistima te nastojati da dobije njihovu podršku.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

konjnakvadrat
Pa sta su cekali do sad mame im ga nabijem
5 0
Plavi21
Bravo Irfane!!! Bravo SDP!
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi