Zbog  transfera u Bayern pokušao da se ubije: Supruga je plakala, rekli su joj da je gotovo...

Priča o požaru i nesretnom Brenu

Zbog transfera u Bayern pokušao da se ubije: Supruga je plakala, rekli su joj da je gotovo...

Edmir Škorić

Igrao je uz Ronaldinha i trebao je biti okosnica Bayerna dugi niz godina, ali je na kraju završio u zatvoru u kojem je boravio dugi niz godina.

Danas, 21. septembra, navršava se 11 godina od misterioznog požara u vili nekadašnjeg Bayernovog nogometaša Brena.

Breno je sa Sao Paulom bio prvak Brazila i ubrzo je postao meta brojnih evropskih velikana. Breno je svojevremeno uz Mirandu, koji će kasnije zaigrati u Atletico Madridu, činio jedan od najboljih stoperskih tandema u svijetu i upravo je odbrana bila najjači dio tadašnjeg prvaka Brazila. Osim toga, pored Brene i Mirande, Sao Paulo je imao na golu legendarnog Rogerija Cenija, koji je poznat po tome što je postigao 50 golova i bio je ekspert za slobodne udarce.

No, vratimo se Brenu. U januaru 2008. godine Bayern je za njega ponudio čak 11 miliona eura, što je u to vrijeme bila velika suma novca za jednog 19-godišnjaka. Bayern nije želio da propusti šansu, igrača su istodobno vrebali i Real Madrid i mnogi italijanski timovi. Ipak, na nagovor Giovannija Elbera, bivšeg napadača Bayerna, igrač se odlučuje na prelazak u Minhen.

Nekoliko mjeseci kasnije, glavni trener Ottmar Hitzfeld dao mu je priliku da debituje protiv Wolfsburga. Utakmica je završila neriješenim rezultatom. Bio je to jedini nastup Brazilca u prvoj sezoni. Ali to je bilo dovoljno da dobije poziv u brazilsku olimpijsku reprezentaciju. Igrajući uz Ronaldinha i Marcela osvojio je olimpijsku broncu (trijumfirala je Argentina Lea Messija). Nakon turnira u Pekingu njegova se situacija u Bayernu trebala popraviti.

Oglasi

Jer iako je Bayern bio pun zvijezda (Luca Toni, Franck Ribery, Bastian Schweinsteiger), središte odbrane nije bilo jako kadrovski popunjeno. Naravno, Lucio je bio jedan od najboljih stopera na svijetu, ali ni Martín Demichelis, ni Holger Badstuber, ni Daniel Van Buyten nisu bili vrhunski igrači. Često su imali povrede.

Breno je pak imao stalne probleme s koljenima. Naknadne operacije učinile su ga depresivnim i preteškim. I to ne nekoliko, nego desetak kilograma! Blago rečeno: nije se smatrao profesionalnim igračem.

22. septembra 2011. trebao je biti podvrgnut četvrtoj operaciji koljena od dolaska u Minhen. Ta ga je misao obuzela pa se poželio nakratko opustiti i dan prije je otišao u bar na nekoliko piva. Kasnije je začinjen portom, pojačanim portugalskim vinom. Kad su zatvorili lokal, vratio se u svoju unajmljenu vilu u prestižnoj četvrti Gruenwald. Ali nije otišao spavati.

Brazilac je spalio cijelu vilu. I spalilo ju je do temelja. Sreća je bila u tome što unutra nije bilo ni supruge, ni ijednog od troje djece. Nije sasvim jasno zašto je to učinio. Ili drugačije rečeno: pokretačka snaga trebala je biti jaka depresija. Neki smatraju da je Breno želio supruzi pokazati da je ozbiljan u namjeri da si oduzme život. A drugi su tvrdili da Brazilac nije bio ni svjestan da je kuća prazna.

"Sve je gorjelo. Molila sam policajce da uđu i izvedu Brenu. Klečala sam na ulici i plakala jer su vatrogasci rekli da je prekasno. Gotovo pola sata oplakivala sam svog pokojnog muža. Tada je jedan od policajaca rekao da je živ", opisala je Renata Borges, supruga igrača.

Oglasi

Ipak, neki novinari podsjetili su da se supruga s višegodišnjom djecom nije pojavila na imanju do noći, pa se nagađalo da je znala za moguće nogometaševe namjere. No, u to nije vjerovalo tužilaštvo, koje je nogometaša odmah uhapsilo zbog straha da bi mogao brzo napustiti Njemačku. Breno je proglašen krivim za podmetanje požara i osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora.

Danas je depresija sve popularnija među sportistima, a rad s psiholozima norma. Ali prije jedanaest godina ova je tema tek bila na početku. Čak i u progresivnoj Njemačkoj.

Bayern se nije ogradio od svog igrača. Najprije je platio jamčevinu od pola miliona eura, a potom ga je javno branio. Uli Hoeness rekao je da je odluka o hapšenju Brena bila neproporcionalna njegovoj mogućoj krivnji. Ali nije puno pomoglo. Breno je zatvoren.

A kako za pet godina igranja u Njemačkoj nije naučio jezik, strpali su ga u ćeliju sa Špancem s kojim se sporazumijevao na portugalskom. U ćeliji nije bilo puno atrakcija, pa se zaposlio u zatvorskoj praonici. Na kraju je pušten početkom decembra 2014.

Oglasi

"Zatvor? Bio je to vrlo emotivan trenutak. Samo moja rodbina zna kakva je to teška borba bila . Svaki dan sam si govorio da ću se vratiti slobodan. Uvijek sam mislio pozitivno, iako je bilo trenutaka kada sam plakao. Pogotovo na početku, kad sam dobivao pisma od supruge i gledao slike svoje djece. No, plakao sam sam u kupaonici da me sumještani ne vide", objasnio je jednom prilikom Breno.

"Vidio sam neke koji su pokušali počiniti samoubistvo i tada sam sebi obećao da ću poštovati život i da neću napraviti ništa ludo".

Ubrzo nakon puštanja na slobodu vratio se u Brazil, gdje ga je primio Sao Paulo.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Breno može biti primjer mnogim našim igračima. Bilo je nevjerovatno impresivno koliko je naporno trenirao da se vrati u formu. On nije samo sjajan stoper, nego i jednostavno dobar momak", rekao je Juan Carlos Osorio, jedan od njegovih trenera u Sao Paulu.

Prokockao je svoj talent, protratio svoju karijeru, ali je dobio najvažniji meč. Pobijedio je depresiju.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti