"Uvijek sam bio timski igrač, neka Ante Budimir zabije dva gola, ali samo da Hrvatska pobijedi"

Bruno Petković i Dominik Livaković pred okršaj s Italijom

"Uvijek sam bio timski igrač, neka Ante Budimir zabije dva gola, ali samo da Hrvatska pobijedi"

Endin Čaušević, foto: T. Hebib

Reprezentacija Hrvatske u ponedjeljak igra odlučujući meč grupne faze Evropskog prvenstva protiv Italije, a danas je u taboru Vatrenih održana press konferencija na kojoj su se obratili Bruno Petković i Dominik Livaković.

Hrvatska je u prve dvije utakmice grupne faze protiv Španije i Albanije u potpunosti razočarala jer je uspjela osvojiti samo jedan bod.

Vatreni su prvo poraženi od Crvene furije sa 3:0, dok su u drugom meču prije dva dana remizirali u Hamburgu s Albanijom sa 2:2, te je jasno da im treba pobjeda u zadnjem kolu nad Italijanima kako bi prošli u osminu finala.

Jasno je da Hrvatsku čeka izuzetno težak posao jer ni Italijani nisu osigurali prolazak iako su u boljoj situaciji jer imaju tri boda, ali sigurno je da će i izabranici Luciana Spallettija ići na pobjedu.

U taboru Hrvatske u Neuruppinu održana je još jedna press konferencija, a prisutnim novinarima obradili su se Bruno Petković i Dominik Livaković.

Prvi se novinarima obratio Petković koji je proveo dio igračke karijere u Italiji, te otkrio je koliko mu je to pomoglo u taktičkom sazrijevanju.

Oglasi

"Pogotovo s time što sam u mladim godinama otišao u Italiju sigurno da sam naučio dosta toga. S godinama mnogo toga naučiš, većina trenera koji su me trenirali tamo su manje više bili svi od reda taktika, taktika, taktika... Sigurno da sam naučio puno toga, a sad koliko će to bitno za ovu utakmicu... Individualna taktika je dobra i puno ti pomogne, ali imamo jako puno igrača koji imaju kvalitetu i međunarodno iskustvo, te je najbitnije da svi budemo 'puhali' u istom smjeru", rekao je Petković i dodao.

"Nakon prve utakmice protiv Albanije koji su odigrali dobro sinoć su bili u podređenom položaju. Bez obzira što rezultat govori drugačije mislim da su Španci odigrali bolje protiv njih nego nas. Na nama je da se fokusiramo na rezultat i to je jedino što je bitno".

Koje zadatke od vas traži selektor na utakmici i koliko ste ih uspjeli ispuniti u ove dvije utakmice? Vaši golovi su rušili mnoge velike ekipe može li Italija biti naredna?

"Zahtjevi variraju od meča do meča. Sigurno u određenom sistemu nekada selektor procijeni da sam ja bolji izbor za taj meč s karakteristikama koje imam. Imali smo malo lošiji ulazak u utakmicu protiv Albanije i Španije jer smo iz prvih prilika primali golove i malo je teže onda sprovoditi sve te dogovorene planove. Sve to unosi sigurno nervozu... No, bez obzira na pehove isključiva krivica je na nama i dužni smo ostali navijačima da pokažemo dosta više".

Oglasi

"Nije mi prioritet da bude Bruno Petković bude taj koji je riješio meč u ponedjeljak nego da Hrvatska pobijedi. Uvijek sam bio timski igrač, bio bih sretan da Budimir da dva gola i da pobijedimo. Jedini cilj je da ekipa pobijedi i da prođemo dalje".

Jeste li uočili neke nedostatke u igri Italije u sinoćnjem porazu protiv Španije?

"Pokazala je određene deficite u igri Italije, bili su u podređenom položaju većinu meča. Sigurno da smo vidjeli neke stvari koje bismo mogli iskoristiti. Imamo još vremena za analizu koju još nismo detaljno napravili sa stručnim štabom. Sigurno da će oni to uraditi kako treba i imamo do ponedjeljka dosta vremena".

Što trenutno ne funkcioniše u igri Hrvatske?

"Teško je to procijeniti pogotovo meni koji sam iznutra, možda se izvana malo bolje vidi. Većinu meča smo bili u podređenom položaju protiv Albanije rezultatski, jedno se dogovoriš i nakon deset minuta gubiš i moraš nešto da mijenjaš. Sve to stvara određenu nervozu i normalno da je teško igrati u takvoj situaciji. Individualno bismo svi, neću reći dati više jer ne mogu u nikoga pokazati prstom da nije dao maksimum, svi se trudimo i želimo više. Svi moramo da 'pušemo' u istom smjeru i da sve taktičke zamisli koje imamo da ih slijedimo jednosmjerno", kaže Petković i nastavlja.

Oglasi

"Da se držimo jednog plana igre i da nemamo puno ideja sa strane. Puno se priča i spominje negativna atmosfera zbog kritika koje dobijamo. Reprezentacija je iznad svega, to su normalne stvari i mi smo svi odrasli muškarci i fokusirani da uspijemo. Svima nam je u cilju da Hrvatska ostvari što bolji rezulatat i svi dajemo maksimum da to uradimo. Svjesni smo šta nam treba u ponedjeljak i vjerujte da tu utakmicu dočekujemo spremni".

Dominik Livaković: Imaju opasne napadače tu su Scamacca, Chiesa, Frattesi...

Dalić je istakao da je odbrana najveći problem u prva dva meča jer smo primili pet golova. Koliko je za vas problem što se mijenjaju ta četvorica igrača ispred vas u svim utakmicama jer se očekuje i u trećem meču na turniru da defanzivna četvorka bude ponovo promijenjena?

"Krenuli smo prve dvije utakmice s različitim igračima u odbrani, ali zajedno smo svi odigrali dosta mečeva i nije se teško uskladiti. Nije ugodno naravno primiti pet golova u dva meča, moramo poraditi na nekim segmentima i mislim da ćemo to popraviti u narednoj utakmici", rekao je Livaković.

Nokaut faza počinje za nas već utakmicom s Italijom, koliko ste kao ekipa spremni odgovoriti na to? Koga biste izdvojili od njihovih napadača kao najveću opasnost?

  

Dominik Livaković na press konferenciji pred meč protiv Italije. Foto: Tahir Hebib/SportSport

"Svaka utakmica na velikom takmičenju je kvalifikacijska. Imamo priliku sami ovisiti o sebi u zadnjem meču i to je dobro, dat ćemo sve od sebe da obradujemo navijače. Što se tiče njihovih napadača imaju kvalitetnu ekipu Sccamaca, Chiesa, Fratesi... Imaju dobre šutere koje treba svakako analizirati i dobro pripaziti na njih", dodao je.

Šta mislite o Gianluigiju Donnarummi?

"Donnarumma je bio najbolji igrač zadnjeg EP, tako mlad i dosta to govori kakav je golman. Odličan je, mlad i sve najbolje o njemu. I sinoć je to pokazao", kaže Livaković.

Podsjećamo, utakmica posljednjeg kola grupne faze između Hrvatske i Italije igra se u ponedjeljak na Red Bull Areni u Leipzigu s početkom u 21 sat. U istom terminu igra se i meč Španija - Albanija koji se sastaju u Dusseldorfu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije