"Bubamara kreće s centra"
Danas u Moskvi počinje planetarni sportski događaj, a novog prvaka saznat ćemo 15. jula

Počinje Svjetsko prvenstvo u Rusiji

"Bubamara kreće s centra" · Kolumna

Kaže legenda, a većinom je ista stvar i sa ostalim novinarskim liscima, kako je nekadašnji urednički bard Irfan Kreho imao svesku s naslovima.

Pa kako bi koji naslov kakvoj situaciji odgovarao, tako bi se laćao dobro isprobanih i unaprijed određenih rješenja. Nije bilo ni situacije ni epiloga da nije odgovarala već postojećem naslovu, samo ih je sve trebalo sakupiti na jedno mjesto pa izvući iz fioke kad zatreba.

A onda je u kombinaciji sa nadnaslovom i podnaslovom, elementarnim instrumentima u opremi teksta, bilo "Poveli pa stali". Kao ono kad Kolumbija protiv Argentine zabije za 1:0 i onda izgubi 1:4.

"Plavo/žuto/bordo proljeće" bi se koristilo na samim počecima drugih polusezona u zavisnosti ko kakve aspiracije ima. "Sve za poluvrijeme" je također jedan vrlo slavan, poznat as iz rukava...

Većina tekstualnih konstrukcija nastojala je u sebi da sadrži određene stilske figure, a naslovi su zahtijevali posebnu kretivnost i vrckavost. Trebalo se istinski posvetiti alegorijama, epitetima, metaforama, pa je bilo fudbalera brzih kao strijela, nerješivih enigmi, hladnih tuševa...

"Praznici sporta" su neizostavni u registru neinventivnih, klasičnih naslova, no jedan je posebno drag, istovremeno koliko djetinjasto naivan i otrcan - "Bubamara kreće s centra".

Nerijetko bi, prisjećajući se kako je nekada bilo i da to više nikakve veze sa sadašnjosti nema, oplakivali jezičke vratolomije iz nekadašnjih naslova, a onda samo nekoliko minuta poslije prepoznavali da se bezveze smijemo.

Danas inventivnost, vrckavost, mašta ne igraju nikakvu ulogu. Danas se traži senzacija čiji je rok trajanja vrlo kratak/tanak (tome će google analitics najbolje posvjedočiti), što više nasilja, grubosti, brzog i kratkog, ko je koga "smuvao" i koga sada voli Angelina Jolie... Znate kako to danas ide. Hamo, Pipa i ostala ekipa.

No ipak, iako danas u Moskvi neće s centra krenuti bubamara, hoće neka ruska verzija Brazuke, neki drugi Tricolore, neka peta, deseta, stota imitacija Tanga - Telsar 18. 

Svijet se promijenio, ali situacija sa fudbalom nije. Svijet će stati na trideset dana, a najvažnija sporedna postat će najvažnijom "važnom" stvari na istom tom svijetu. Gledat će fudbal i onaj ko od bejzboja nije mrdnuo. Komercijalsti u pivarama orošena čela morat će za isto vrijeme isporučiti kudikamo više faktura. TV prijemnici, smart ili LCD naprasno će postati jeftiniji, doživjet će povratak realnim cijenama.

Na trideset dana zaboravit ćemo i sredovječne papanke na šalterima i vonj iz unutrašnjosti stočnih vagona optimistično nazvanih trolejbusima i rupe uz prugu na transverzalama i ko se od koga odvojio i da li je formirao sopstvenu stranku. Idu li na Kanton ili "pucaju i na federalni parlament".

Zaboravit ćemo i da su cijene goriva iste kao u Njemačkoj, srazmjerno kvalitetu života. Ovdje i u Njemačkoj je najbolje pa je i benzin jeftiniji nego u siromašnoj Italiji ili Norveškoj. Teško da će i Trumpove twitter umotvorine moći odvući našu pažnju, a i ovi iz Sjeverne koreje ako su mislili isprobati nove projektile s najnovijim bojevim glavama, odgodit će sve za tridesetak dana.

"Nemoj sad. Ima Svjetsko", reče Kim Jong-un radniku zaduženom za pritiskanje gumba u Zavodu za ispaljivanje raketa "Radoje Dakić" u Pjongjangu.

"Možemo atomsku bombu baciti i za mjesec. Nije smak svijeta, ne gori nam pod nogama"

I nakon što Kim objasni svojoj sitnoj buraniji o čemu se radi, priđe najnovijem kriku tekomunikacijske tehnologije - telefaksu.

"Koji je ono broj Saop Će-nja, Ministarstvo televizije i ostalih zatamnjenja? Treba mi da objavi novi režim gledanja televizije. Hajde vidi kad su ove utakmice po sjevernokorejskom, pa da kažem čovjeku, obradovat će se ljudi."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Naredi Kim, pa kroz glavu provrti film svojih onih nekakvih, kako se zovu, fudbalera što žive u izvanjskom svijetu.

"Gdje li mi je sad onaj u Cagliariju što je igro, eh kad se sjetim... Ima i onaj u GOŠK-u nekakav, igrao na posudbi iz Zrinjskog. Ko ga tamo odvede, munja ga ne satrala, jedino tamo je gore nego što je ovdje..."

Promo

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
E cuj ima i onaj nekakav sto je u gosku igro :))))
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi