Budite i vi Zmajevi, pobijedite!

BiH danas protiv Finske

Budite i vi Zmajevi, pobijedite!

Ukoliko naši košarkaši danas u 14:30 sati nastave sa podizanjem kvalitete u igri, kako su to već pokazali u
prve tri četvrtine protiv Grčke i tokom cijele utakmice sa Crnogorcima, onda, bez imalo potcijenjivanja,
pozitivan rezultat nakon meča sa selekcijom Finske ne bi trebao biti upitan.

Reprezentacija Finske je jedna od sedam selekcija koje su na Eurobasketu u Litvaniji još uvijek bez pobjede.

U našoj grupi C, Koponen, Kotti i ostali iz tog sastava jedini su sa dva poraza iz dva meča, a ukoliko uzmemo u obzir da je ekipa pod vodstvom Sabita Hadžića totalno promijenila svoj izgled u odnosu na onaj iz pripremnog perioda, onda je to još jedan razlog za dodatni optimizam.

Pa ipak, opreza, pogotovo u ovoj utakmici ne bi trebalo manjkati. Ekipa Finske je neokrznuta prošla kroz dodatne kvalifikacije za EP u Litvaniji. Mađarska i Portugal su poraženi, a pogotovo je interesantna bila utakmica protiv Portugala u kojoj su se Skandinavci vratili iz ponora od 18 poena razlike. Vratili i pobijedili. Dakle protivnik je to koji očito nikad ne odustaje od borbe. Na ovom šampionatu izgubili su od Grčke (81:61) uz 21 poen Koponena. Ali dobro, rijetki su oni koji su izvojevali pobjedu nad Grčkom. Za nas je mnogo interesantnija njihova utakmica sa Hrvatskom, koju su namučili da bi izgubili razlikom od 5 poena (84:79). Sve su ovo pokazatelji da se ne radi o jednoj baš toliko naivnoj selekciji.

Sa one druge, bh-strane, svi navijači naše selekcije pribojavaju se euforije koja se mogla pojaviti nakon veoma dobre partije protiv respektabilnih Crnogoraca. Toga su vjerovatno svjesni i u našem taboru, te pretpostavljamo da se na stišavanju iste ovih dana nešto i poduzelo. Jedna dobra partija ne znači da bi Finska niti bilo ko drugi trebao pasti bez borbe. Pobjednički mentalitet ne dolazi preko noći i on će se izgraditi samo ukoliko se u ovakvim utakmicama kao što je ova pruži maksimum u kojem bi se sve one fenomenalne stvari iz zadnje pobjede i ponovile.

Iznenadna pozicija favorita protiv tima kojeg su svi već otpisali zna biti veliko breme, ali se nadamo da do takve vrste psihološke blokade neće i ne smije doći.

Najbolji igrači u sastavu našeg današnjeg protivnika su Koponen (Virtus Bologna) i Kotti (Lega-Due, Ferrera). Koponen tokom šampionata ubacuje 17,5 poena po utakmici uz 4,5 asistencija. Kotti je najbolji skakač sa 6,5 skokova u prosjeku. Tim je to koji nam ne bi trebao zadavati glavobolje u skoku, jer su u tom segmentu veoma loši. Tako su na primjer protiv Hrvatske imali samo 28 skokova, dok su njihovi protivnici skočili čak 43 puta. Podložni su tehničkim greškama, protiv Grčke čak 22.

Ukoliko naši košarkaši nastave dizati formu i ponove zadnju partiju, nakon ove, prve po redu dašnje utakmice u grupi C, barem bi jedan dio dana zauzimali prvu poziciju. Nakon velike nogometne pobjede u Bjelorusiji, koju su izvojevali Salihović, Medunjanin, Pjanić, Spahić, Džeko i ostali, želimo još pobjeda naših najboljih selekcija. Zato košarkaši, vi ste na redu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije