Scene apokalipse: Muk, sirene, izbezumljeni ljudi, suze, nevjerica, a onda huk koji izaziva jezu

Nevjerovatno šta se dešavalo u Buenos Airesu

Scene apokalipse: Muk, sirene, izbezumljeni ljudi, suze, nevjerica, a onda huk koji izaziva jezu

Admin Čaušević

Osvajanje Svjetskog prvenstva je unikatni osjećaj i izaziva emocije koje je teško opisati. To će reći svaki pasionirani zaljubljenik u fudbal. Posebno onaj koji osjeti taj trenutak koji se dešava jednom ili niti jednom u životu. 

Nigdje se osvajanje Svjetskog prvenstva u posljednjih 30-ak godina nije proslavilo kao u nedjelju u Buenos Airesu. Argentina je konačno prvak svijeta i to je vjerovatno najsretniji trenutak u životu za većinu stanovnika ove zemlje. 

Na ulicama prijestolinice okupilo se više od 100.000 ljudi, a scene koje su se dešavale tokom finala protiv Franucuske, a i poslije su obišle svijet.

Gaučosi su boljim izvođenjem penala savladali Trikolore, način na koji se ispratio posljednji kazneni udarac Argentinaca najbolje opisuje šta se dešavalo na ulicama Buenos Airesa.

Sve je izgledalo poput scene iz nekog filma iz apokalipse. Vladao je muk, čula se sirena, ljudi su izbezumljeni šetali ulicama držeći se za glavu iščekujući gol.

Oglasi

Trenutak čekanja je trajao desetak sekundi, ali činio se kao vječnost. Stigla je vijest da je Gonzalo Montiel pogodio. Uslijedila je neviđena radost, huk koji jednostavno izaziva jezu kod svakog čovjeka.

Najveći broj fanova se okupio na trgu Obelisk. Uslijedila je karnevalska atmosfera. Čuli su se navijanje, automobilske sirene, megafoni i nacionalna muzika. Bila je to nedjelja koju će svi Argentinci pamtiti do kraja života. 

Fudbal je u Argentini više od života te ako je neka zemlja zaslužila da najvažniji trofej u svijetu fudbala na četiri godine bude u njenom vlasništvu to su definitivno Gaučosi.

Južnoamerička zemlja izlazi iz oštre ekonomske recesije, valutne krize, a inflacija je gotovo 100%. Buenos Aires je imao jedno od najdužih karantina zbog Covida na svijetu pa je osvajane Svjetskog prvenstva bilo ono što je i potrebno naciji.

Prošle sedmice potpredsjednica i bivša predsjednica s dva mandata Cristina Fernendez de Kirchner osuđena je na šest godina zatvora zbog optužbi za korupciju, presuda koja je zaoštrila oštre političke podjele, a predsjednik Alberto Fernandez uopšte nije putovao na finale.

Argentina je turnir počela porazom od Saudijske Arabije što je bila prvoklasna senzacija. Nakon toga su Gaučosi svaku utakmicu igrali kao da je finale. U grupnoj fazi su pobijeđeni Meksiko i Poljska, a izbačeni su Australija, Nizozemska, Hrvatska i na kraju Francuska za treću titulu prvaka.

Top Komentari

Krivaja Zavidovići
Drago mi je zbog ovih ljudi. Mi baš volimo fudbal, ali južnoamerikanci... oni ne da vole fudbal, kod njih je fudbal život, religija... Tu bi pridodao i Meksikance...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi