Historija je ispisana: Buffon je postao apsolutna fudbalska legenda!

Nevjerovatan podvig legendarnog golmana

Historija je ispisana: Buffon je postao apsolutna fudbalska legenda!

E. Ganibegović

Gianluigi Buffon upisao se zlatnim slovima u fudbalsku historiju.

Naime, legendarni italijanski golman postao je prvi golman u historiji fudbala koji je u toku karijere na 500 službenih utakmica uspio da sačuva svoju mrežu netaknutom.

Taj podvig kompletirao je jučer, kada je njegova Parma u okviru 21. kola Serije B remizirala kod Beneventa 0:0. Buffon je u 2. minuti vadio loptu iz mreže, ali je gol Fortea poništen zbog ofsajda.

Buffon je na klupskom nivou upisao 423 clean sheeta, a preostalih 77 na 176 nastupa za reprezentaciju Italije. Mrežu Juventusa netaknutom je sačuvao 322 puta, Parme 92 i PSG-a devet puta.

Ovaj golman je osvojio 28 trofeja u svojoj karijeri, uključujući Svjetsko prvenstvo, ali mu je izmakla medalja prvoplasiranog u Ligi prvaka. Golman je u natjecanju završio kao drugoplasirani u tri navrata, a posljednji put 2017. godine.

Godinu dana nakon tog poraza čak se preselio u Paris Saint-Germain kako bi se pokušao dočepati željenog trofeja, ali je napustio Francusku samo s trofejem pobjednika Ligue 1.

Ove sezone je za Parmu Buffon branio u 21 utakmici, a sedam puta je svoju mrežu uspio sačuvati netaknutom.

Top Komentari

Mostarac94
Daleko je on od legende nakon raznih odluka u karijeri
2 12
Fino alla Fine
Mostarac, daleko si i Ti od sporta pa opet svratis.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi