U Bundesligi pronašli rješenje za sve nogometaše koji poste

Sudije prave pauze

U Bundesligi pronašli rješenje za sve nogometaše koji poste

Edmir Škorić

Za vrijeme svetog mjeseca ramazana muslimani poste, što znači da 30 dana od izlaska do zalaska sunca ne jedu niti piju.

Mnogi muslimani širom svijeta poste, ali nije nimalo lako po cijeli dan biti bez hrane i vode, posebno ne ako se neko bavi fizičkim poslom i izlaže se visokim naporima. Sportisti muslimani širom svijeta i pored svih obaveza odlučili su se na post.

Nedavno je prekinut nakratko meč Kupa BiH između Veleža i Tuzla Cityja u Mostaru kako bi se igrači omrsili za vrijeme iftara, a podršku imaju i nogometaši u njemačkoj Bundesligi koji poste, pošto su sudije odlučile da im u vrijeme iftara daju nekoliko minuta kako bi se omrsili, odnosno nešto pojeli i popili malo vode.

Tokom utakmice 28. kola Bundeslige između Augsburga i Mainza u 65. minuti je sudija Matthias Joellenbeck odredio time-out kako bi Moussi Niakhateu, kapitenu Mainza, dopustioi da napusti teren i da se omrsi.

"Znao sam da više ne moram postiti. U pauzi između dva poluvremena sam pitao sudiju hoće li biti moguć kratak odmor. Znam da to nije morao učiniti i da me je odbio, ja bih to razumio", rekao je igrač za Bild.

Ukratko je kasnije situaciju objasnio i sam sudija, koji je kazao:

Oglasi

"Moussa me pitao hoće li moći popiti vodu nakon zalaska sunca, između 60. i 70. minute. Naravno da sam pristao. Dao sam mu znak i čekao da popije vodu i tako završi svoj post taj dan".

Slična situacija dogodila se tokom jučerašnjeg meča Leipziga i Hoffenheima, kada je sudija u 30. minuti prekinuo kratko meč.

Leipzigov Mohamed Simakan je tog dana postio, a sudija mu je omogućio da se omrsi, zbog čega se kasnije javno na Twitteru zahvalio.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Njemački mediji tvrde da ove sezone igrači mogu tražiti od sudije kratku stanku u igri, kao i slučaju da se utakmice igraju na visokim temperaturama.

Top Komentari

19211921
Kultura
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi