Bundesliga se neće nastaviti prije 16. maja

Donošenje konačne odluke odgođeno za narednu sedmicu

Bundesliga se neće nastaviti prije 16. maja

Bundesliga se neće nastaviti prije 16. maja, zaključak je to nakon što je donošenje odluke o prekinutom šampionatu Njemačke odgođeno za narednu srijedu.

U Njemačkoj su postojala nadanja da će danas 1. i 2. Bundesliga dobiti zeleno svjetlo za nastavak takmičenja, a da se to desilo, mnogi su vjerovali da bi se utakmice počele igrati već nakon 9. maja.

Ipak, njemačke vlasti su odgodile donošenje odluke za narednu sedmicu (srijeda), što znači da nastavka takmičenja nema barem do 16. maja.

Njemački klubovi (1. i 2. liga) su se već odavno vratili treninzima, a nadali su se da će prve utakmice nakon prekida sezone zbog pandemije koronavirusa odigrati za vikend koji slijedi odmah nakon 9. maja.

Ta nade su ugašene danas, nakon što je rasprava o nastavku fudbalske sezone (i konačna odluka) odgođena. Do odgode dolazi nakon špekulacija da bi u Njemačkoj mogle ponovo biti uvedene strožije restriktivne mjere zbog procjene da je virus ponovo "ubrzao" (nakon perioda u kojem se dalo zaključiti da je došlo do smirivanja empidemije virusa Covid-19).

Sada u Njemačkoj postoji dosta onih koji vjeruju da će kancelarka Angela Merkel biti prisiljena ponovo "pojačati" restriktivne mjere nakon što je nedavno dozvoljeno otvaranje prodavnica, škola i vjerskih objkata.

"Rastrikcije po pitanju kontakata će, za sada, morati biti produžene do 10. maja", izjavio je šef kabineta njemačke kancelarke Helge Braun.

Treba istaći da će njemački klubovi, prije nego što se sezona konačno nastavi, morati uraditi po dva testa na Covid-19 za svakog igrača kako bi im bio dozvoljen izlazak na teren. Moguće je da će se takva mjera odnositi i na stručni štab.

To zbači da će za okončanje 1. i 2. Bundeslige na terenu biti potrebno oko 20.000 testova na Covid-19.

Mjere koje je Njemačka uvela do sada su dovele do toga da se ova zemlja sa pandemijom novog koronavirusa nosi bolje od većine drugih. Ipak, Angela Merkel je poručila da bi bolnice mogle biti preplavljene ukoliko se brzina širenja zaraze eventualno poveća. U tom slučaju bi "drugi karantin" bio gotovo neizbježan.

Vladini zvaničnici su dakle odlučili sve rasprave posvetiti temama koje se direktno tiču borbe sa virusom, te su smatrali da sada nije vrijeme za rasprave o fudbalu.

Iako se proteklih dana prema pisanjima njemačkih medija, ali i izjavama pojedinih zvaničnika, dalo zaključiti da je u Njemačkoj sve spremno da se fudbalu da zeleno svjetlo, još ima onih koji smatraju da se ne smije žuriti.

Tako je premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Woidke pozvao na oprez.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Igrališta su zatvorena, vrtići su zatvoreni, Bundesliga se ponovo igra - to zaista ne ide zajedno", rekao je Woidke, prenosi Frankfurter Allgemeine.

Za kraj ipak treba napomenuti da nastavak Bundeslige u maju (možda već 16.) ostaje realna i izgledna mogućnost.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sloboda
Odakle vama te informacije, jučer potvrđeno za 09.05
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi