Burić: Imam mjesta u reprezentaciji BiH

Golman Lecha vjeruje u sebe

Burić: Imam mjesta u reprezentaciji BiH

M. Šljivak

Jasmin Burić, dugogodišnji je član poljskog Lech Poznana, a sportski novinari i veliki broj stručnjaka u Poljskoj smatraju ga najboljim golmanom Ekstraklase.

Nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, i u protekloj sezoni je pokazao svoju kvalitetu. Njegov tim je do samog kraja prvenstva bio kandidat za titulu, ali su posustali. Burić je u velikom intervjuu za Sport.interia.pl istakao kako sanja da nastupi sa reprezentacijom BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, te smatra da ima mjesta u reprezentaciji.

"Mislim da mogu biti treći golman reprezentacije u ovom trenutku", rekao je na početku razgovora za poljski portal Burić, te dodaje kako mu je za sada lijepo u Lechu i da nema namjeru napustiti klub.

"Imam ambicije i snove, ali u svaku sezonu ulazim mirno. Vidjećemo šta će biti u budućnosti, trenutno je najvažnije da budem zdrav i da redovno igram. Zasad sam sretan ovdje i mislim da je i klub zadovoljan. Potpisao sam prošle godine novi ugovor, ali bih svakako volio jednog dana se okušati u jačoj ligi. Ne želim ništa raditi na silu, koncentrisan sam na Lech i ako budem dobro branio, ponuda će sigurno biti", rekao je Burić.

Burić se pred kraj sezone povrijedio, a ističe kako mu je žao što mu je ta povreda upropastila sezonu.

"Šteta što je došla ta povreda, jer sam imao odličnu sezonu do tog trenutka. Nisam mogao pomoći ekipi u borbi za titulu. Takav je život, ne mogu ništa promijeniti. Ipak, sezonu mogu smatrati uspješnom".

Neizbježna tema je bil i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Burić smatra kako ima mjesta među Zmajevima u Brazilu naredne godine.

"Imamo najbolju reprezentaciju u historiji naše zemlje. Još uvijek se nadam pozivu u reprezentaciju, ali biće teško. Ne znam šta naš selektor misli o poljskoj ligi, ali možda ću imati šanse za poziv ako Lech bude igrao u Evropskoj ligi", kaže Burić, te ističe kako dobro poznaje jednog od reprezentativih golmana Asmira Avdukića.

"Znam Asmira Avdukića, s kojim sam igrao u Čeliku iz Zenice i ima 32 ili 33 godine. Naš prvi golman je fantastičan, Asmir Begović. Ipak, mislim da imam mjesta da budem bar treći golman u reprezentaciji, ali selektor je taj koji odlučuje".

"Nadam se da će mečevi u Evropskoj ligi pomoći. Velika je to prilika za mene da se nametnem, naročito jer je naredne godine Svjetsko prvenstvo. Igrao sam sa Lechomu Evropi, osvojio sam dosta toga i bilo je doista lijepo, a ako bih to ponovio možda bih dobio priliku da idem u Brazil za godinu dana", dodaje Burić.

U narednoj sezoni Burić bi mogao odigrati i do 50 utakmica u svim takmičenjima. Međutim, naš golman se ne plaši izazova.

"Ne plašim se izazova Naravno, povrede se mogu desiti uvijek, ali ne plašim se i drago mi je što ćemo imati toliko utakmica. U Engleskoj odigrajju 60-70 utakmica godišnje, zato uživajmo u svakoj prilici za igru. Liga će posebno biti interesantna", rekao je Burić.

Burić je u sezoni za nama odigrao 22 utakmice za Lech, te je primio 15 golova. Pred kraj sezone je zadobio nezgodnu povredu koja ga je odvojila od terena u posljednjih nekoliko kola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.