Burno je bilo u Parizu: Čeferin se povlači, UEFA-u "preuzima" Katar?
FOTO - EPA

Al-Khelaifi ima najveće šanse da naslijedi Čeferina

Burno je bilo u Parizu: Čeferin se povlači, UEFA-u "preuzima" Katar?

Adnan Beganović

U glavnom gradu Francuske održan je Kongres Evropske fudbalske federacije. Usvojene su promjene Statuta, a prvo čovjek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin je istakao da će se povući po siteku mandata 2027. godine. Odmah se počelo špekulisati sa imenom njegovog nasljednika, a dobri poznavaoci prilika u UEFA-i tvrde da je već poznato i da se radi o čovjeku iz Katra.

Pariz je juče bio centar fudbalskog svijeta. Naime, u glavnom gradu Francuske održan je 48. Kongres Evropske fudbalske federacije na kojem su učestvovali i predstavnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Na Kongresu su izglasane i promjene Statuta koje je zagovarao prvi čovjek evropskog fudbala Slovenac Aleksandar Čeferin. U prvi mah se pretpostavljalo da za iste lobira zbog sebe, odnosno kako bi se po isteku aktuelnog mandata 2027. godine mogao ponovo kandidovati.

No, čini se da je Čeferin imao nešto drugo u planu, bar tako se može zaključiti iz njegovih izjava u kojima je istakao da se nema namjeru kandidovati 2027. godine.

"Umoran sam, dugo sam živio daleko od porodice. Odlučio sam da se neću kandidirati 2027. godine", istakao je Čeferin nakon što je su članovi Kongresa izglasali promjene Statuta.

Oglasi

Njegove riječi su šokirale predstavnike nacionalnih saveza, odnosno članove UEFA-e, a Čeferin je u svom govoru napao i svog dojučerašnjeg saradnika Zvonimira Bobana, koji se povukao iz UEFA-e jer se nije slagao sa promjenama koje su juče usvojene.

Čeferin nije štedio Bobana, a istakao je i da je nekadašnji hrvatski reprezentativac bio jedan od dva čovjeka koja su znala da se nema namjeru 2027. godine kandidovati za prvog čovjeka evropskog fudbala.

"Reći ću samo dvije rečenice za te samoprozvane moralne autoritete. Znate vi dobro o kojoj osobi govorim i ne zaslužuje moj komentar. Ljudi koji ga znaju će sami da donesu sud o tome.

Evo jedna rečenica o njegovom patetičkom kriku o moralnosti. Bio je jedna od rijetkih osoba koja je znala da se neću kandidovati 2027. godine. Kada je sznao da ću to objaviti nakon Kongresa odlučio se za svoje narcisoidno pismo.

Nije mogao da sačeka jer onda njegovo plakanje ne bi imalo smisla. Sada razmislite čije su lične ambicije u pitanju. Čija moralnost je u pitanju? Sretan sam što sam napokon mogao da objasnim sve, dobro je da sve nisam rekao ranije", istakao je Čeferin.

Oglasi

Nasser AL-Khelaifi preuzima UEFA-u?

Na Kongresu su ratifikovani i novi članovi Izvršnog komiteta UEFA-e, a to su dvojica predstavnika ECA-e Nasser Al-Khelaifi (Paris Saint-Germain) i Miguel Angel Gil Marín (Atletico Madrid). Oni su dobili mandat na četiri godine, dok je mandat na godinu dobio Pedro Proenca (Liga Portugala) kao predstavnik Evropske lige EL.

Al-Khelaifi bi mogao naslijediti Čeferina na čelu UEFA-e

A, nakon što je spuštena zavjesa na 48. Kongres, počelo se špekulisati sa imenom Čeferinovog nasljednika. Oni koji prate rad UEFA-e su uvjereni da po tom pitanju mnogo dilema neće biti, odnosno da je već sada jasno ko će naslijediti Slovenca na čelu evropskog fudbala.

Radi se upravo o čovjeku koji je juče dobio četverogodišnji mandat u Izvšnom komitetu, Nasseru Al-Khelaifiju. Prvi čovjek PSG-a i ECA-e godinama je jedan od najbliži saradnika aktuelnog predsjednika, a s obzirom da Čeferin danas ima ogromnu podršku, te da će se u tri godine teško bilo šta promijeniti, najave o "katarskom" preuzimanju evrospkog fudbala imaju svoju težinu.

Od Ebbe Schwartza do Aleksandra Čeferina

Ukoliko se to ostvari, a mogućnosti su doista ogromne, po prvi put u istoriji UEFA-e na njenom čelu će biti čovjek koji nije iz Evrope. Za prvog predsjednika UEFA-e davne 1954. godine izabran je Danac Ebbe Schwartz. Skoro osam godina se nalazo na čelu evropskog fudbala.

Njega je 1962. godine naslijedio Švicarac Gustav Wiederkehr kojeg je smrta zatekla na mjestu predsjednika UEFA-e i to 7. jula. 1972. godine.

Oglasi

Do narednog Kongresa koji je održan u martu 1973. godine dužnost predsjednika je obavljao Mađar Sandor Barcs, a UEFA je 15. marta 1973. godine za prvog čovjeka evropskog fudbala izabrala Talijana Artemio Frachija.

Deset godina kasnije na čelo UEFA-e dolazi Jacques Georges iz Francuske, a 1990. godine Kongres je za predsjednika izabrao Lennart Johansson, koji se na čelu evropske kuće fudbala nalazio čak 16. godina i 282 dana.

Početkom 2007. godine, odnosno 26. januara evropski fudbal je dobio novog vođu, a to je bio legendarni francuski fudbaler Michel Platini čiji je mandat trajao do 8. oktobra 2015. godine kada je suspendovan sa ove dužnosti.

Ulogu predsjednika do novog Kongresa koji je održan 14. septembra je obavljao Španac Angel Maria Viilar. Na tom Kongresu je za prvog čovjeka evropske kuće fudbala izabran Aleksandar Čeferin.

Top Komentari

Ramo Legenda
Tom arapskom šunju dati da bude predsjednik uefe?? On da zna sta o nogometu nebi dao pola milijarde eura za dva igraca koja na kraju gubi za dzaba
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi