Režirao nezapamćenu krađu na Mundijalu 2002. godine, danas ga amateri ponižavaju

Italijani ga mrze

Režirao nezapamćenu krađu na Mundijalu 2002. godine, danas ga amateri ponižavaju

Edmir Škorić

Kada se govori o najvećim krađama u historiji noogmeta, mnogim ljubiteljima ovog sporta se odmah u sjećanju upali lampica i podsjeti na osminu finala Svjetskog prvenstva 2002. godine.

Istina, obilovao je nogomet sudijskim lakrdijama i krađama, one su sastavni dio ovog sporta, ali godinama se govorilo o onome što je uradio ekvadorski sudija Byron Moreno na utakmici Italije i Južne Koreje.

Italijanima su do tog momenta sudije u tri utakmice poništili četiri pogotka, ali je djelovalo da će od osmine finala sve krenuti kako treba. Christian Vieri je postigao pogodak u 18. minutu, a Korejci su izjednačili 70 minuta kasnije. U nadoknadi je zlatni pogodak postigao Ahn i time uveo izabranike Gusa Hiddinka u četvrtfinale.

Pobjeda Koreje bila je veliko iznenađenje, no šou je pripao Ekvadorcu koji je nevjerovatnim propustima oštetio Italijane. U 3. minuti je dosudio nepostojeći penal za Koreju, no Ahn ga je promašio. Da je tada bilo VAR-a, penala sigurno ne bi bilo.

Početkom drugog poluvremena Kim Tae Jung laktom je u glavu udario Alessandra del Pirea u kaznenom prostoru, ali Moreno nije ni trepnuo. Nakon što je Koreja izjednačila, u 90. minutu je jedan korejski igrač udario Maldinija po glavi dok je ovaj ležao na zemlji, ali Moreno ponovo ništa nije pokazao. U 102. minuti Francesco Totti je dobio drugi žuti karton zbog simuliranja.

Uz to iz sumnjivog ofsajda je u 110. minuti poništen zlatni gol Tomassija. Ekvadorski nogometni savez ga je kasnije suspendovao na 20 utakmica, a 2010. godine je u New Yorku uhvaćen sa šest kilograma heroina koje je švercovao u gaćama, zbog čega je dobio 2,5 godine zatvora.

Oglasi

"Možda sam pogriješio u nekim situacijama, ali nemam kome da se izvinjavam. Dao bih samom sebi ocjenu osam za tu utakmicu", ispričao je 20 godina nakon čuvene utakmice na SP-u 2002.

Sada se ponovo govori o ekvadorskom sudiji i opet je to u negativnom kontekstu. Sudio je na utakmici amatera, te i tamo izazvao revolt među igračima zbog očigledno loših odluka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Jedan od igrača je nasrnuo na njega i gurnuo ga na pod. Iako niko ne može da opravda napad na bilo koga, naročito na sudiju, mnogi su ovaj video komentarisali sa užitkom i poželjeli Ekvadorcu još više takvih situacija jer je "sve to i zaslužio".

Čini se da ovaj čovjek nikada neće doći pameti...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi