Čačić: Bosanci i Hercegovci, vidimo se na Euru u Francuskoj
Foto: EPA

Selektor reprezentacije Hrvatske za SportSport.ba

Čačić: Bosanci i Hercegovci, vidimo se na Euru u Francuskoj

Koliko nepotrebne drame, čekanja i strepnje. Ranjeni Vatreni su u kvalifikacijama visili s ruba litice i očajnički se držali za trulu granu, a onda se nad ambisom pojavila čvrsta ruka italijanske reprezentacije i pobjedom nad Norveškom (2:1) poslala Hrvatsku direktno na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. 

Za čovjeka koji je imao zadatak preporoditi Rakitića i društvo izabran je Ante Čačić. Od strane hrvatske javnosti bio je osporavan kao niko dosad, sumnjalo mu se u mogućnosti čim je imenovan, ali unatoč tome nije se želio nametati i najavljivati da će Hrvatska pod njegovim vodstvom sigurno izboriti plasman na kontinentalnu smotru. Držao se izjava koje daje većina "Dat ćemo sve od sebe". 

"Situacija je bila dosta komplikovana kada sam preuzeo reprezentaciju, ali vjerovao sam potajno da mogu ostvariti uspjeh. Taj optimizam gajio sam na činjenici da imamo izuzetno kvalitetne igrače i morao sam vratiti poljuljanu atmosferu u normalnu kolotečinu. Tako smo u preostale dvije utakmice osvojili maksimalnih šest bodova, mada i unatoč tome nismo sami odlučivali o svojoj sudbini. Čekali smo pobjedu Italije, kada se desilo to bili smo sretni i ponosni. Zasluženo smo izborili plasman", riječi su Ante Čačića na početku razgovora za SportSport.ba. 

Prvi trenerski uspjeh Čačić je ostvario 1993. godine kada je NK Dubravu uveo u Prvu HNL. Uslijedili su angažmani u Interu iz Zaprešića, Osijeku, Zadru, Slavenu Belupu, Kamen Ingradu, Croatiji Sesvete i Lokomotivi, da bi u decembru 2011. godine postao trenerom zagrebačkog Dinama nakon otkaza Krunoslavu Jurčiću.

"Svoju trenersku karijeru počeo sam vrlo rano, imao sam 33 godine. Mogu slobodno reći da sam uspješan u svom poslu, jer nikada nisam ispadao iz lige, četiri momčadi sam uveo u viši rang, osvojio sam duplu krunu sa Dinamom i ušao u Ligu prvaka bez poraza. Dosta dobrih stvari se desilo u Dinamu. Trenirao sam velike igrače kao što su Badelj, Sammir i mnogi drugi, a ujedno sam i ponosan što sam imao priliku da radim u najvećem klubu na našim prostorima", priča nam Čačić i potom se prisjeća perioda iz Maribora.

"Maribor je definitivno najuređeniji klub poslije Dinama. Razlika je ta što Maribor ima sjajno ozračje oko kluba, cijeli grad diše za jedno, njima je to ponos. Imao sam dobre rezultate i u Sloveniji. Plasirali smo se u Evropsku ligu preko APOEL-a koji je godinu dana prije igrao u Ligi prvaka i na sreću ostavio sam ih na prvom mjestu u ligi. Lijepo su me primili u tom klubu i zaista nosim prelijepe uspomene." 

Nakon povratka iz vojske Čačić se oženio s Ivkom s kojom je skoro 40 godina u braku. Kako za vrijeme amaterskog igranja nije uspio uskladiti posao i odlaske na stadion, odlučio je otići u privatnike i otvoriti televizijski servis. 

"Ja sam uvijek imao neki posao, želio sam da budem siguran u životu. Teško je na ovim prostorima biti profesionalni trener, ovisite dosta o rezultatima, i jednostavno tada nisam želio da mi djeca strahuju hoću li izgubiti utakmicu i dobiti otkaz. Postao sam zagrebački obrtnik i do odlaska u Zadar radio sam u svom televizijskom servisu. Danas to teško može opstati, jer se tehnika stalno mijenja, sve postaje jeftinije. Ali želim istaći da sam ponosan na ono što sam napravio u svom životu. Imao sam težak put i zbog toga svega sam pun samopouzdanja." 

Neizbježna tema tijekom razgovora sa Čačićem bio je bh. reprezentativac Armin Hodžić, koji ove sezone pruža impresivne partije u dresu Dinama. Za Čačića je Hodžić najugodnije iznenađenje. 

"Ja sam ga i ranije znao kao talentovanog igrača, praćen je bio i za moje vrijeme. Definitivno je najugodnije iznenađenje, koriste ga u Dinamu na najbolji mogući način i uvjeren sam da se radi o igraču koji je na otvaranju uspješne karijere. Kada zabijate golove imate drugačiju cijenu, a Hodžić je u pravim rukama, igra ozbiljne utakmice i nema sumnje da će uskoro završiti u nekom velikom klubu. Dinamu nije nepoznat pojam praviti velike poslove." 

Čačić sa velikim zanimanjem prati situaciju i sa BiH. Veseli ga činjenica da je naš nacionalni tim prošle godine nastupao po prvi put na Svjetskom prvenstvu, a nada se i zajedničkom susretu u Francuskoj. 

"Poznajem bh. igrače kroz evropske klubove i mogu reći da se radi o selekciji sastavljenoj od velikih igrača koji igraju zapažene uloge. Napredak je primjetan i drago mi je što ste igrali na Svjetskom prvenstvu, a nadam se da ćemo se vidjeti i sada u Francuskoj. Posljednja prepreka je Irska i vjerujem da ćete je uspješno preskočiti."

Među svoje saradnike Čačić je uvrstio i Josipa Šimunića, koji se kao igrač uvijek zalagao za saigrače, branio ih je u svim situacijama i njegova riječ ima veliku težinu, ali ostao je upamćen i kao čovjek koji je svojim ponašanjem Zagreb i Hrvatsku vratio u 40-te. Osim toga, u HNS-u smatraju da je Šimunić za reprezentaciju napravio jako puno i ovo je jedan oblik zahvale. 

"Josip je igrač sa bogatom karijerom, igrao je dugo u Bundesligi i bio sam godinu dana njegov trener u Dinamu. Za to vrijeme sam mogao dovoljno vidjeti o kakvom čovjeku se radi. Oduševio me njegov karakter, poštenje i profesionalizam, a ljude ne dijeli po rasi ili vjeri. Da je znao da se 'Za dom spremni' koristilo u fašističke svrhe, nikad to ne bi koristio i on je svoju kaznu odslužio. Važan je igrač za uspjeh Hrvatske jer je vezan s nekim igračima i posao koji je dobio sada bit će mu od velike važnosti za budućnost i razvoj trenerske karijere", zaključio je Čačić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.