Čak 19 klubova u BiH dijeli isti naziv

Imena klubova uglavnom su ista

Čak 19 klubova u BiH dijeli isti naziv

E. Škorić

Nazivi kubova u Bosni i Hercegovini su zanimljivi, ali svaki ima svoju historiju, a neki nazivi su toliko poznati da imate osjećaj da se svaki drugi klub isto zove.

Često imenu određuđju sudbinu klubova, mada u suštini neki kubovi koji danas spajaju kraj s krajem s ponosom nose snažna imena koja su dodijeljena prije stotinu godina. U BiH, ali i općenito na ovim prostorima, nazivi su donekle najbolje oslikavali stanje u društvu. Jasno vam je da je Željezničar radnički klub, ime mu sve govori, Borac je - borac, takvog ga znamo i pamtimo, pa imate klubove poput Bratstva i Jedinstva (makar to nekad imalo puno više smisla nego danas), pa Sloboda, Rudar, Radnik. 

Nekad se klubovima daju kreativna imena, nekada su ona jednostavno dobila ime po gradu iz kojeg dolaze: FK Sarajevo, NK Travnik, FK Laktaši, FK Modriča, NK Široki Brijeg, NK Vitez itd.

Imaju i oni s geografskim pojmovima u nazivu. Tako je po planinama ime dobila Kozara, Leotar, Velež, Igman (možda i po bivšoj tvornici municije?), Orlić, Ozren, Podgrmeč, Troglav... Nekoliko je Bosni, a ime su dobile uglavnom po rijeci ili je to samo patriotsko nadahnuće, baš kao što imamo i 'rijeke' Sutjeska (Foča), Drina (Zvornik, Višegrad), pa Krivaja (Zavidovići).

Čak se i po regijama daju imena klubovima, a to su Podrinje (Janja), Krajina (Cazin), a Pofalićki, Vratnik i Vrbanjuša primjeri su kako se nerijetko klubovima daju nazivi na osnovu naselja.

Stotine je registrovanih klubova u BiH, a znate li koje je ime najčešće? Vjerovali ili ne, čak 19 klubova u nazivu ima riječ "Mladost". Eto, iako je samo jedna poznata, 18 ih je još registrovano tim nazivom. Još da ubrajamo i košarkaške, rukometne i ostale sportske kolektive koje u nazivu imaju Mladost, došli bismo i do trocifrenog broja.

Mladost iz Domaljevca, potom iz Donjeg Svijala, Mladost Gacko, pa Mladost Gornja Dubica, Gornja Tuzla, pa Mladost Doboj Kakanj, Mladost iz Kotor-Varoši, Mladost iz Sibovca (Gradačac), Mladost Lončari, Mladost iz Nević Polja, Mladost iz Patkovače, Puračića, Rogatice, Sandića, Širokog Brijega, Tinje, Vidovica, Vuovije Donje iz Župče...

Od svih nabrojanih, daleko najpoznatija je Mladost iz Doboja kod Kaknja, dok su ostali uglavnom u nižerazrednim ligama, a neke Mladosti teško više i da postoje.

Drugo najzastupljenije ime kada su nazivi klubova u BiH u pitanju je Sloga, čije ime nosi 12 timova. Uz onu iz Simin Hana koja treba da se plasira u Premijer ligu, tu su još Sloga 1937 iz Bihaća, Sloga iz Bosanske Otoke, pa iz Doboja, Gornjeg Vakufa-Uskoplje, Srbca, Tojšića, Tolise, Gornjih Podgradaca, Trnja, Ljubuškog i Gornjeg Crnjelova.

Devet bh. klubova se zvalo ili zove - Jedinstvo. Najpoznatije je iz Bihaća, a preostalih osam su: Jedinstvo Brčko, Jedinstvo Brodac-Gornji, Jedinstvo Bukova Greda, Jedinstvo Crkvina, Jedinstvo Huskići, Jedinstvo Lukavica, Jedinstvo Ljubnići, Jedinstvo Žeravica.

Najpoznatiji u porodici Željezničar je FK Željezničar iz Sarajeva, a ukupno je još šest timova nazvano tim imenom. Postoje još Željezničar iz Trnova, Banjaluke, Doboja, Jelovče Sela, Bosanske Krupe, Pridjela Gornjeg.

Sedam je i klubova koji se zovu Rudar - Uz Kakanj imamo i Rudar Prijedor, Breza, Han Bila, Livno, Ugljevik i Zenicu.

Šest timova nosi ime Omladinac, šest je i Bosni, pet ih se zove Borac, četiri kluba zovu se Bratstvo, tri se zovu Radnik i Vitez...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naravno, za mnoge od njih nikada niste niti čuli. Igraju u kantonalnim ligama, neki čak nisu poznati ni u svojim općinama, ali su registrovani pod tim nazivima. No, nije to samo kod nas slučaj, preko 20 klubova u Hrvatskoj se zove Dinamo ili Hajduk, u Srbiji su zastupljeni nazivi Radnički, Zvezda, Partizan, Mladost, a na sličan način su imena dobijali i klubovi širom Evrope. 

Napomena: Nije isključeno da ove nazive nose još neki lokalni timovi, ali ovo je ono što smo uspjeli pronaći na internetu i u zvaničnim izvještajima.

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ademir
Sloga Jakes,mjesto kod Modrice
9 0
omer
Nevjerovatno je da ste izostavili sa spiska Mladost iz Velike Obarske kod Bijeljine. Ekipu koja je do samo prije dvije godine igrala u najvisem rangu BiH. Zaista da se ne povjeruje.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti