Bolni ožiljak kao vječna uspomena na težak život: Školovala ga ulica, odrastao na hljebu i paradajzu

Odlazak legende

Bolni ožiljak kao vječna uspomena na težak život: Školovala ga ulica, odrastao na hljebu i paradajzu

A. Čaušević

Jedan od najboljih svjetskih igrača u posljednjih 20-ak godina digao je sidro i otišao u penziju.

Neke igrače još od samog rođenja nije mazio život. Neki imaju vidne posljedice na svom tijelu od doživljenih trauma, dok su nekim vječno urezana u sjećanja.

Koliko sudbina zna biti okrutna na svojoj koži je najbolje osjetio Carlos Tevez(38), legendarni Argentinac koji je briljirao u Evropi igrajući za Manchester United, Manchester City i Juventus.

Svu ljubitelji fudbala Teveza znaju po ožiljku ispod vrata, a interesantno da je do 20-ih godina života imao slomljen prednji zub. Majka ga je ostavila, biološki otac mu je preminuo, pa ga je odgojio usvojitelj Segundo Raimundo koji je također preminuo.

Apacheovo djetinjstvo su obilježile ulične tuče, pucnjevi iz pištolja, dilanje droge i veliko siromaštvo. Zbog svega toga ostale su mu trajne posljedice.

Oglasi

Tevez od uha preko vrata pa do prsa ima ožiljak po kojem je prepoznatljiv. Kao dijete je prilikom jedne tuče poliven vrućenom vodom i zaradio je opekotine trećeg stepena, tada je dva mjeseca bio u bolnici.

"Školovala me je ulica, a ne škola. Dosta toga što sam naučio dugujem svojoj mahali Fuerte Apache (po kojoj je dobio i nadimak)".

My career here is finished' - Tevez's Boca exit a huge loss for Argentine  football | Goal.com India

"Nismo imali hrane, ali svako te zvao i nudio ti ono što ima. Jeli smo paradajz i hljeb. Iako sam završio u fudbalskoj eliti, to nisam zaboravio."

Karijeru je počeo u omladincima All Boysa, da bi nakon toga prešao u Boca Juniorse. Slavni klub mu je kao dio sponzorskog ugovora nudio da operacijom ukloni ožiljak, ali je on to odbio kazavši da je ožiljak postao dio onog što je postao.

Oglasi

Kao jedna od posljedica teškog djetinjstva je i slomljeni prednji zub kojeg je dao srediti tek kada je stigao u Evropu.

No description available.

Definitino zbogom fudbalu je rekao prije nekoliko dana. Oprostio se u 39. godini. Smrt Segunda ga je dotukla te je jednostavno izgubio volju za igranjem.

"Potvrđujem vam da sam se penzionisao. Mnogi klubovi nudili su mi svašta, bilo je ponuda iz SAD-a, ali to je to od mene. Dao sam sve što sam imao. Moja zadnja godina karijere bila je teška otkako sam ostao bez oca. Prestao sam igrati jer sam izgubio svog najžešćeg navijača."

Corinthians, West Ham United, Manchester United, Manchester City, Juventus i Shanghai Shenhua su klubovi, pored Boce, za koje je Tevez igrao tokom karijere.

Oglasi

Heartbroken Carlos Tevez misses Boca game after death of his dad due to  health complications after Covid-19 battle

Za reprezentaciju Argentine nastupio je na 73 utakmice i postigao 13 golova, a s njom je osvojio i medalju na OI 2004. godine, kao i prvenstvo Južne Amerike za igrače do 20 godina.

Dva puta je bio fudbaler godine u Argentini, te po jednom u Brazilu i Italiji. Godine 2004. bio je najbolji strijelac Olimpijskih igara, a 2011. okitio se titulom najboljeg strijelca engleske Premier lige.

Od velikih trofeja valja izdvojiti Ligu prvaka s Manchester Unitedom 2008. godine, FIFA Svjetsko prvenstvo s istim klubom, dvije titule prvaka Engleske s Đavolima i jednu s Manchester Cityjem, te dvije titule prvaka Italije s Juventusom.

Bio je i prvak Brazila s Corinthiansom, a s Bocom je osvajao Copa Libertadores i Copa Sudamericanu, te pet puta prvenstvo Argentine. Od fudbala je zaradio 100-njak miliona eura, a dok je igrao u Kini bio je najplaćeniji fudbaler na svijetu sa platom od 650.000 eura sedmično.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi