Liga prvaka bez četiri velikana?
FOTO - EPA

Sve zbog Super lige

Liga prvaka bez četiri velikana?

Adnan Beganović

Super liga, takmičenje koje je trebalo preuzeti primat od Lige prvaka, očiti još uvijek nije "mrtvo" iako je osam od ukupno 12 klubova osnivača potvrdilo svoj izlazak.

Svjet fudbala u proteklim danima "bavio" se Super ligom. Vijest o osnivanju ovog takmičenja od strane 12 klubova protresla je fudbalski svijet, no izlazak engleskih klubova iz projekta označio je i kraj Super lige, barem trenutni.

Manchester City, Tottenhan, Arsenal, Chelsea, Manchester United i Liverpool su svojim izlaskom iz Super lige omogućili pobjedu UEFA-e, a nekoliko sati nakon engleskih klubova službeno su projekat napustili Inter i Atltico Madrid.

No, idejni tvorci Super lige, Real i Juventus, odnosno čelnici ovih klubova nisu odustali od svojih ideaja, a s obzirom da Milan i Barcelona službeno nisu napustili projekat, može se reći da i oni dalje vjeruju u osnivanje novog takmičenja kojeg neće voditi UEFA.

Svjesni su u Evropskoj fudbalskoj federaciji da stvar oko Super lige nije završena, a prvi čovjek evropskog fudbala Aleksandr Čeferin, poručio je klubovima koji službeno nisu napustili projekat da ukoliko to ne urade, neće igrati u Ligi prvaka.

"Kristalno je jasno da će klubovi morati odlučiti da li su u Super ligi ili su u porodici evropskih klubova. Ako kažu da su u Super ligi, onda neće igrati u Ligi prvaka. Ako su spremni to napraviti neka onda igraju u svom takmičenju", za Associated Press je istakao Čeferin.

"Što se tiče kažnjavanja, još uvijek čekamo pravne stručnjake kako bismo donijeli odluku, ali svi će snositi posljedice za svoje odluku i oni to znaju. Naravno, drugačija je situacija između klubova koji su priznali svoje greške i koji su napustili projekat. Ostali znaju da je projekat mrtav, ali ne žele to da prihvate".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Fudbalski savezi širom Evrope su i dalje zabrinuti, a Čeferin je istakao da će u narednim danima biti održani sastanci sa čelnim ljudima nacionalnih asocijacija.

"Na današnjem sastanku IO UEFA-e smo se dogovorili da se povežemo sa nacionalnim federacijama i ligama koje su zabrinute. To će se desiti iduće sedmice pa ćemo vidjeti šta mogu uraditi pojedini savezi, a šta može UEFA", zaključio je Čeferin.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Maestro
Naravno da niko ne vjeruje u ovakav rasplet veliki novac je u igri
1 2
realista1982
Koliko ja znam engleski (a znam dobro) svjetski mediji pisu da Barcelonina skupstina ce tek ako se formIra liga glasati o ucescu u istoj, jer takvu odluku pojedinac ne moze donijeti...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi