Čega se to boji igrač Werdera?

Robert Bauer želi da se nogometaše ne tretira kao robote

Čega se to boji igrač Werdera?

E. Škorić

Nogometaši imaju skoro sve - slavu, bogatstvo i sigurnu budućnost. Naravno, na zdravlje i neke faktore ne mogu ni sami utjecati, ali daleko su sigurniji u odnosu na ostale ljude.

I koliko god bilo super nositi dres nekog slavnog kluba, potpisivati autograme i putovati avionom na razna gostovanja, postoje stvari koje jednostavno sve više dolaze do izražaja, a to je pritisak. Čudno zvuči, ali svi ti nogometaši, barem dobar dio njih, katkad osjete ogroman pritisak. Ako te neko već plaća milione na godišnjem nivou, pa i mjesečnom (u posljednje vrijeme to je sve češće), onda jednostavno moraš da nosiš određeni prtisak i da se pomiriš s odgovornostima koje te sljeduju.

"Naravno da smo privilegovani, zaradimo mnogo novca, vjerovatno daleko previše, ali ne možete zaboraviti da smo samo ljudi, koji imaju osjećaje, sposobnosti i strahove", kazao je defanzivac Werder Bremena Robert Bauer.

Dvadesettrogodišnjak je u Riju bio zlati s Njemačkom 2016. godine, a kao dječak je maštao o onome što je ostvario.

"Reakcije nakon loše igre, javnog mnijenja i primjedbi kada stvari ne idu dobro, od medija i navijača, nikada nisam mislio da bi to moglo biti toliko izraženo", dodao je on.

"Nikada se ne bih smatrao superiornijim od drugih samo zato što sam nogometaš. Upravo suprotno. Znam tu stranu života", poručuje Bauer.

Prisjetio se i samoubistva koje je izvršio bivši njemački golman Robert Enke, a nedavno je bivši igrač Werdera Per Mertesacker rekao za Der Siegel kako mu je bio ogroman pritisak tokom karijere i da jednostavno nije znao kako se izboriti s tim.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Pričao sam s nekoliko momaka nakon Mertesackerove izjave. Svi znaju kako je to jako osjetljiva tema, jer će svi reći: 'Pa oni imaju novac, zašto se žale'. Ali faktor novca ne treba da bude odlučujući", tvrdi igrač Werdera.

"Trebali bi ljudi da pogledaju osobu iza nogometaša, ona je isto živo biće. Znam da se novine lakše prodaju kada imaju negativne naslove i priče, ali to što zarađujemo više nego drugi ne znači da smo roboti. Imamo osjećaje, bojimo se, borimo, doživljavamo pritiske kao i svi drugi ljudi", zaključio je Bauer, koji se nada da će njegovo istupanje u javnosti pomoći u shavatanju igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi