Čehoslovačka je osvojila 12 medalja

U susretu Eurobasketu

Čehoslovačka je osvojila 12 medalja

M. Maksimović

Jedna od onih reprezentacija koje više nema, a koja je nekada bila važna u evropskoj košarci je Čehoslovačka. Reprezentacija iza koje je ostalo 12 osvojenih medalja na evropskim smotrama.

Čehoslovačka je bila prvak tamo davne 1946, ali je na sceni bila poprilično dugo s obzirom da je posljednje finale ova selekcija igrala 1985.godine. Posljednji put je Čehoslovačka igrala na Eurobasketu 1991.godine i malo je nedostajalo da se nađe u polufinalu.

Čehoslovačka se našla među prve tri reprezentacije 1935.godine u Genevi. Na istom mjestu 11 godina kasnije, ta reprezentacija okitila se zlatom predvođena Velenskim, Krepelom i ostalima. U narednim godinama, završnica bez Čehoslovačke gotovo da je bila nezamisliva.

Tri puta u razmaku od osam godina Česi su drugi. Mali zastoj je stigao nakon srebra iz Istanbula 1959.godine. Do Helsinkija 1967.godine i novog finala. Tada su Česi imali Zedníčeka koji je bio MVP prvenstva, pa legendarnog Jirija Zideka, Frantiseka Konvicku, Mareka.


Česi su i dalje tu, iako nema finala, ali izborene su dvioje bronce, u Napulju i Liegeu.Eurobasket se 1981.godine igrao u tri grada Čehoslovačke, na kraju opet medalja, bronca, u susretu za treće mjesto Česi su dobili Španiju.Posljednji veliki nastup, nekadašnja država imala je 1985.godine.Kamil Brabenec je Jugoslaviji u četvrtfinalu utrpao 32 poena, Rajniak je dodao 23, Kropilak 22.

U polufinalu je eksplodirao Rajniak koji je protiv Španije postigao 31 poen, Havlik ga je pratio sa 23. Na kraju u finalu Sovjetski Savez je ipak bio prejak, završilo je 89:120. Sovjeti su ostali na sceni, ali osam godina kasnije više nije bilo niti jednih niti drugih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.