Čeka li nas dodatno kolo u Premier ligi?
Foto: EPA

Lude kalkulacije i borba za Ligu prvaka

Čeka li nas dodatno kolo u Premier ligi?

E. Škorić

Ostalo je još jedno kolo da se odigra u Engleskoj i sve je poznato osim jednog - ko ide u Ligu prvaka?

Chelsea je već osigurao naslov, Tottenham je osigurao plasman u Ligu prvaka kao drugoplasirani tim, dok su iz lige ispali Hull City, Middlesbrough i Sunderland.

Ipak, unatoč tome, uzbuđenja u zadnjem kolu u Engleskoj neće nedostajati. Velika je borba za treće, odnosno četvrto mjesto, koje vodi u Ligu prvaka - direktno i u kvalifikacije.

City trenutno ima 75, Liverpool 73, a Aresnal 72 boda. Jasno, Arsenalu je najgore, no Topnici se nadaju kiksu Redsa protiv Middlesbrougha. Liverpool dočekuje na Anfieldu Middlesbrough, Arsenalu gostuje Everton, dok City gostuje Watfordu.

Ukoliko svi zabilježe pobjede, Arsenal nakon 19 godina neće igrati u Ligi prvaka, što bi bila prava tragedija za tim s Emiratesa. No, engleski mediji "navijaju" za neku ludu završnicu, a pravila Premier lige su takva da bi se moglo desiti da se igra dodatno kolo.

Naime, postoja kalkulacija u kojoj bi Arsenal i Liverpool igrali dodatnu utakmicu, play-off za Ligu prvaka. To se dešava kada timovi sezonu završe sa istim učinkom. Ako kojim slučajem Arsenal odigra 1:1 s Evertonom, Liverpool izgubi 2:0 od Middlesbrougha, onda bi klubovi imali istu goč-razliku  i isti broj bodova, pa bi se dodatno borili za Ligu prvaka.

I Liverpool i City imaju "ludu kalkulaciju". Ako Redsi dobiju Middlesbrough 3:0, a City odigra 3:3 s Watfordom, klubovi bi bili izjednačeni i igrali bi dodatni meč za treće mjesto. 

U slučaju da Arsenal pobijedi Everton s 1:0, a City izgubi 4:0 od Watforda, u tom bi slučaju Topnici i Građani bili potpuno jednaki i, ovisno o rezultatu Liverpoola, igrali bi dodatni meč za treće ili četvrto mjesto. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

O da, djeluje zbunjujuće, ali stvar je jasna - ukoliko se stvari poklope, čeka nas dodatno kolo u Engleskoj. Neko će, na kraju, ostati bez Lige prvaka - City, Liverpool ili Arsenal. 

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi