Čelnik FIFA-e tvrdi: VAR će se koristiti i na Svjetskom prvenstvu

Video tehnologija na Mundijalu u Rusiji?

Čelnik FIFA-e tvrdi: VAR će se koristiti i na Svjetskom prvenstvu

Video tehnologija će se narednog ljeta po prvi put pojaviti i na jednom Svjetskom prvenstvu, potvrdio je visokorangirani čelnik FIFA-e.

VAR je ove sezone imao svoj "debi" u nekoliko država. Nova tehnologija koja pomaže arbitrima u donošenju odluka korištena je u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj, a čini se da će sudije imati pomoć VAR-a i na predstojećem Mundijalu u Rusiji.

"Definitivno će VAR biti uveden. Sjajno je imati takvu tehnologiju u fudbalu, to je stvar poštenja i fer igre", istakao je direktor komercijalnog sektora FIFA-e Philippe Le Floc'h za Sky Sports.

Le Floc'h je potvrdio i da FIFA već pregovara sa mogućim sponzorima za video tehnologiju.

"Razgovaramo sa nekoliko elektronskih kompanija koje su zainteresirane za ono što mi trenutno radimo na polju tehnologije", poručio je Le Floc'h.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Konačna odluka o VAR-u na Svjetskom prvenstvu će biti donijeta od strane IFAB-a, organizacije koja se bavi donošenjem fudbalskih pravila, na sastanku koji je zakazan za 2. mart.

Inače, u sastavu IFAB-a su FIFA i četiri britanske fudbalske asocijacije (FA, SFA, IFA i FAW). FIFA ima četiri glasa, dok nabrojane asocijacije imaju po jedan glas. Da bi se promijenilo ili donijelo novo pravilo potrebno je da prijedlog dobije minimalno šest glasova na sastanku IFAB-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti