Četiri reprezentacije već u drugom krugu

Rumunija ispustila Dansku

Četiri reprezentacije već u drugom krugu

U Mađarskoj su odigrana susreti drugoga kola u grupama A i B Evropskog prvenstva za rukometašice nakon kojih su drugi krug osigurale Norvežanke, Mađarice, Dankinje i Španjolke.

U Gyoeru je domaćin Mađarska slavila protiv Poljske s 29:23 i prošla dalje, kao i Španjolke, koje pobjedom protiv Ruskinja 25:24 imaju četiri boda iz dva susreta. Za razliku od prve utakmice protiv Rusije, Mađarice su ovaj put izgledale puno bolje na terenu. Već na početku su dale do znanja ko je favorit u ovoj utakmice, poveli su 8:3, na poluvremenu su vodile 14:7. U nastavku su uspjele u jednom trenutku povesti i sa deset golova razlike, tako da je poraz Poljakinja na kraju ispao i podnošljiv. Kod Mađarske po šest golova su postigle Mayer i Tomori, na drugoj strani Kudlacz sedam. 

Duel između Španije i Rusije bio otvoren do kraja. Na dvije i pol minute prije kraja Martin je postigla gol za 25:23, Španjolke su uspjele smanjiti na 25:24, ali u preostalih 25 sekundi rezultat se nije promijenio. Carmen Martin je predvodila Španiju sa devet golova, kod Rusije sa po pet su bile najbolje Kuznetcova i Sen.

U grupi B u Debrecenu Norvežanke su dobile Ukrajinu s uvjerljivih 34:23, dok su Danska i Rumunija igrale 29:29. 

Dankinje su se spasile od poraza protiv Rumunije pogotkom dvije sekunde prije kraja utakmice.
Rumunke su vodile 16:12 nakon poluvremena, a u zadnjih minutu i pol imale su dva gola viška. Dvije sekunde prije kraja Susan Thorsgaard je pogodila za konačnih 29:29 i odvela je  time Dansku u drugu fazu i prije zadnjeg kola. Rumunjska je imala dvije sjajne igračice u ovoj utakmici, Tacalie i Neagu
su postigle čak po 10 golova, dok je Dansku predvodila Fisker s osam golova.

Norveška nije imala problema sa Ukrajinom. Do 38. minute Ukrajinke su držale kakav takav priključak, a onda ide velika serija Norvežanki, nevjerovatnih 9:0 i utakmica je u posljednjih osam minuta bila lišena bilo kakvih uzbuđenja. Solberg i Mork su utakmicu završile sa po šest golova, Loke je dodala jedan manje. Glibko sa sedam golova i Nikolayenko sa pet najbolje kod Ukrajine.

Grupa A:
Mađarska - Poljska 29:23
Španija - Rusija 25:24

Grupa B:
Norveška - Ukrajina 34:23
Danska - Rumunija 29:29

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.