Chelsea je dosta zaradio osvajanjem Lige prvaka, ali Superliga je nudila daleko više

Koliko UEFA daje klubovima?

Chelsea je dosta zaradio osvajanjem Lige prvaka, ali Superliga je nudila daleko više

E. Škorić
Teme:

Nogometaši Chelseaja osvojili su u subotu navečer u Portu drugi naslov prvaka Evrope.

Pred nešto više od 16.000 gledatelja na stadionu Dragao Chelsea je golom Kaija Havertza pobijedio Manchester City za svoj drugi trofej, dok su Građani ostali bez onoga čemu teže posljednju deceniju.

Klub poput Chelseja ne zavisi isključivo od novačnih nagrada koje dodjeljuje UEFA, no nije zanemariva fira koju su dobili zahvaljujući osvajanju trofeja Lige prvaka.

Za ostvarene rezultate tokom turnira Chelsea je dobio 82,35 miliona eura, uz dodatnih 24,2 miliona eura za poredak koeficijenata. Ukupno je Chelsea osvojio malo više od 106 miliona eura.

Kako UEFA raspodjeljuje novac u Ligi prvaka?

Kriteriji za rezultate na turniru ostaju isti kao i prošle sezone. Za svaku pobjedu u grupnoj fazi klubovi dobijaju 2,7 miliona eura, a za svaki remi 900.000 eura. Za prolazak u osminu finala dobit će 9,5 miliona, za odlazak u četvrtfinale osvojit će 10,5 miliona eura, a za igranje u polufinalu 12 miliona eura. Napokon, dvije ekipe koje se nađu u velikom finalu dobit će 15, odnosno pobjednik 19 miliona eura.

Oglasi

Međutim, Superliga koja je bila osnovana sa 12 sigurnih timova, među kojima je bio i Chelsea, nudila je daleko veću zaradu od one koja sljeduje osvajaču Lige prvaka. Bio je plan da 12 timova podijeli 3,5 milijardi eura. Procjena je bila da će prvak Superlige dobiti oko 400 miliona eura.

Primjera radi, Bayern je za osvajanje Lige prvaka uzeo 117,95 miliona eura.

UEFA radi na tome da osigura što veće budžete za učesnike u evropskim takmičenjima, posebno nakon što se pojavila priča o mogućem osnivanju Superlige.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Novca bi iz sezone u sezonu trebalo biti sve više. Dobijat će se sve veći iznosi za svaki rezultat, a pobjednici turnira osvajat će 100 i više miliona eura, što nije bio slučaj do prije nekoliko godina.

Real Madrid je naprimjer 2014. godine za osvajanje Lige prvaka dobio 57,4 miliona eura, a letiri godine kasnije Kraljevi su dobili 88,6 miliona eura. Redsima je kasnije pripalo 111 miliona eura, a evo Bayernu prošle sezone skoro 118 miliona eura.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi