Kontroverzni arhitekt je napravio presedan u svijetu nogometa, dva bh. trenera ga itekako znaju

Pa ovog nema ni u BiH

Kontroverzni arhitekt je napravio presedan u svijetu nogometa, dva bh. trenera ga itekako znaju

Edmir Škorić

U svakom nogometnom klubu trener živi od rezultata i kada ih nema, primoran je da ili sam ode ili mu uruče otkaz. I sve je to sasvim normalno i dio života, ali sada smo svjedočili jednoj jako bizarnoj situaciji gdje je predsjednik kluba suspendovao trenera na sedam dana, a šansu na klupi dao - sam sebi!

Christian Constantin predsjednik je švicarskog superligaša Siona za koji igra i slavni italijanski napadač Mario Balotelli.

Sion je poražen u petak od St. Gallena sa 4:0, a na toj utakmici navijači švicarskog tima palili su dresove Balotellija, kojeg više ne žele u klubu jer zarađuje bogatstvo, a na terenu ne opravdava ulogu zvjezdanog statusa niti na bilo koji način doprinosi rezultatima ekipe.

Sion je pretposljednji u Švicarskoj sa 22 boda, koliko ima i posljednji Winterthur, što znači da bi vrlo lako mogao da se preseli u niži rang ukoliko se stvari ubrzo ne poboljšaju.

Niz bez pobjede, koji je započeo porazom od 1:0 u Winterthuru 18. oktobra prošle godine, sada uključuje 11 utakmica. Od tada je Sion pobijedio samo jednom, u šesnaestini finala kupa na gostovanju kod Wila i to nakon dosta muke i produžetaka.

Christian Constantin je odlučio sam sjesti na klupu Siona u srijedu u utakmici Kupa Švicarske

U srijedu navečer FC Sion će ugostiti Lugano u četvrtfinalu Švicarskog kupa. Predsjednik kluba Constantin odlučio je da sam sjedne na klupu svog tima, dok je treneru Fabiju Celestiniju očigledno zahvalio na saradnji.

Oglasi

Zapravo, navedeno je da je trener "privremeno suspendovan na sedam dana", ali jasno je da je on prošlost i da je kontroverzni predsjednik kluba odlučio da sam vodi ovaj tim.

Prema "Le Nouvelliste", Constantin je jutros igračima prenio poruku prije treninga. On se osobno priprema za kup utakmicu protiv Lugana, a bit će i privremeni trener za tu utakmicu.

Ovo neće biti Constantinu prvi put da sjedne na klupu. Radio je to još jednom u prošlosti kada je također otjerao jednog od trenera. Trenerskog znanja nema, a niti bilo kakvog nogometnog jer nikada nije imao karijeru ozbiljnog igrača.

Preko 40 trenera u njegovoj eri, dva Bosanca i more kontroverzi

On je na čelu Siona od početka 2000-ih i promijenio je preko 40 trenera. Između ostalih na klupi je bio i bivši bh. reprezentativac Admir Smajić, koji je na klupi Siona sjedio od maja 2004. do avgusta 2004. godine.

Također je pod vodstvom kontroverznog čelnika Siona radio i Vladimir Petković u maju 2012. godine, a i Gennaro Gattuso, koji je na klupi švicarske momčadi sjedio od februara 2013. do maja iste godine.

Švicarski arhitekt dobio je zabranu transfera od FIFA-e zbog potpisa Essama El-Hadaryja. Ova zabrana transfera potom je dovela do izbacivanja kluba iz UEFA Evropske lige 2011-12 jer su igrači potpisani tokom embarga na transfere korišteni u takmičenju.

Ipak, pod njegovim predsjedanjem, klub je također doživio značajan uspjeh, kao što su pobjede u Švicarskom kupu 2006., 2009., 2011. i 2015. godine.

Dana 12. oktobra 2017. godine Constantin je dobio 14 mjeseci zabrane zbog napada na bivšeg švicarskog selektora Rolfa Fringera . U martu 2020. Constantin je otpustio 9 igrača svoje prve momčadi nakon što su odbili prihvatiti smanjenje plate nakon izbijanja koronavirusa i suspenzije švicarske Super lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi