Ćiro o Salihoviću: "Samozatajan, skroman... I danas pamtim anegdotu iz hotela"

Bivši selektor reprezentacije BiH za SportSport.ba

Ćiro o Salihoviću: "Samozatajan, skroman... I danas pamtim anegdotu iz hotela" · Intervju

Postoje vijesti za koje znaš da moraju doći, ali te ipak nekako iznenade. Realne su, logične, a opet te rastuže. Takva je svakako ona o Sejadu Salihoviću i njegovom završetku profesionalne karijere ispunjene brojnim uspjesima, bez ijednog skandala, na što može biti iznimno ponosan.

Salihović je jedan od fudbalera koji će imati uvijek važno mjesto u historiji našeg nacionalnog tima. Od 2007. godine kada je dobio šansu u A selekciji jurišao je punog srca po toj lijevoj strani, nekada je i odlučivao utakmice, a mnogim navijačima je vjerovatno i danas u pamćenju gol ljevicom protiv Turske, koji se ubraja među najljepše koje su Zmajevi ikada postigli.

"Uzeo sam loptu, pogledao krajičkom oka golmana Volkana i rekao sebi: 'Sejo, ovo moraš pogoditi'. U tom trenutku sam proučio nešto i molio Boga da pogodim", otkrio je tada Salihović.

Reprezentacijom BiH je tada kormilario Miroslav Blažević. Upravo je legendarni Ćiro bio važan dio u Salihovićevoj karijeri, a odluka o povlačenju iznenadila je i njega kada smo ga kontaktirali.

"Ko se oprostio? Salihović? Ma, dajte... Pa koliko je ono njemu bilo godina?", bile su prve riječi Blaževića za SportSport.ba, koji je potom nastavio:

"To je bio jedan plemeniti igrač. Po prirodi samozatajan, skroman, nije imao potrebu da se pravi važan... Takve mi treneri najviše volimo i poštujemo. On to možda nije mogao primijetiti kada smo sarađivali, jer igrače gledam kao vojsku, ali na sebe može biti ponosan."

U međuvremenu Salihović je napravio veliku karijeru, iza sebe ima skoro 200 utakmica u Bundesligi, što će za Blaževića bilo i očekivano.

"Njegova ljevica je bila čudesna, a kada je ima uz ostale igračke kvalitete, kako onda ne očekivati da će napraviti veliku karijeru. Toliko godina igrati za Hoffenheim, na visokom nivou... Ma, odličan igrač. Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati s njim."

Prisjetio se Blažević i jedne anegdote.

"Prije jedne utakmice ispred hotela ugledao sam Salihovića kako razgovara sa 'neznancem'. Pomislio sam, šta radi, bilo je vrijeme odmora i morao je biti u svojoj sobi. A on šokiran počeo se odmah pravdati: 'Pa, došao sam pozdraviti šefa', što me dodatno iznerviralo, kakvog šefa može imati pored mene u hotelu. Čim je objasnio da je riječ o tadašnjem treneru Hoffenheimu sve smo izgladili. Na kraju je Nijemac mogao uživati u njegovoj igri."

Nezaobilazna tema u razgovoru sa Blaževićem svakako je i reprezentacija BiH.

"Pratio sam, naravno, start kvalifikacija i iskreno ću reći da su nas pokrali malo protiv Grčke. Problem je što BiH još nije dobila autoritet u internacionalnim okvirima, pa je najlakše nas za*ebati. Ali, polako, vjerujem da ćemo na kraju izboriti plasman na Evropsko prvenstvo."

Prošlog mjeseca je napunio 84. godinu.

"Zdravlje nije baš najbolje, ali s obzirom na godine koje imam, nemam pravo da se žalim", rekao je Blažević na kraju razgovora za SportSport.ba.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi