Čitaoci SportSport.ba - najlojalnija publika u BiH

Hvala vam na povjerenju!

Čitaoci SportSport.ba - najlojalnija publika u BiH

SportSport.ba

Prema posljednjem istraživanju internet medija u BiH, SportSport.ba i u septembru 2011. ostvario je značajan rast, te i dalje zauzima 5. mjesto po broju korisnika među svim internet stranicama u BiH i uvjerljivo 1. mjesto među specijaliziranim portalima.

Rapidan rast publike portala SportSport.ba vodio je neizbježnom proširenju tehničkih kapaciteta, pa od sredine septembra naš portal radi na dvostruko većim tehničkim resursima u odnosu na raniji period kako bi kvalitetno i neometano mogli pužiti sve tražene informacije našoj vijernoj publici.

Peti u BiH po broju korisnika, prvi po lojalnosti

Prema podacima gemiusAudience, nezavisnom istraživanju kuće Valicon, u mjesecu septembru doseg mjerenih bosanskohercegovačkih internet stranica iznosi 816.731 korisnika u dobi 15+, a najveći doseg među mjerenim stranicama imali su Pik.ba, Sarajevo-x, Blogger.ba, Avaz.ba i SportSport.ba.

1. Pik.ba - 382.594 "stvarnih posjetilaca" iz BiH i dosegom 28,12%
2. Sarajevo-x.com - 373.893 "stvarnih posjetilaca" iz BiH i dosegom 27,48%
3. Avaz.ba - 264.713 "stvarnih posjetilaca" iz BiH i dosegom 19,45%
4. Blogger.ba - 233.743 "stvarnih posjetilaca" iz BiH i dosegom 17,18%
5. SportSport.ba - 142.547 "stvarnih posjetilaca" iz BiH i dosegom 10,48%

Brojnost publike se često uzima kao najrelevantniji pokazatelj uspjeha, iako faktor lojalnosti govori mnogo više o kvaliteti web stranice, stoji u izvještaju istraživačke kuće Valicom, a prema kojem je upravo naš portal SportSport.ba vodeći u Bosni i Hercegovini prema parametru lojalnosti publike.

Nezavisno Valiconovo istraživanje u septembru 2011. dalo je sljedeće podatke o prosjeku posjeta publike na stranici:

1. SportSport.ba - 13,42

2. Sarajevo-X.com - 12,20
3. Scsport.ba - 10,73
4. Pik.ba - 9,54
5. 24sata.info - 7,94

Pojednostavljeno rečeno, SportSport.ba kroz pravovremene i tačne informacije pokazao je da je medij u koji se može pouzdati i stvorio brojnu stalnu publiku koja svoj dan teško može zamisliti bez informacija koje pruža naš portal.

A da su informacije koje nudi SportSport.ba u samom vrhu interesa široke internet publike govori i podatak o vremenu koje jedan posjetioc provede čitajući bosanskohercegovačke online medije.

Isto istraživanje dalo je i listu stranica sa najvećim prosjekom vremena koje čitaoc provede na stranici u toku jednog mjeseca:

1. Sarajevo-X.com - 3:15:25
2. SportSport.ba - 2:36:43
3. Pik.ba - 2:33:44
4. Avaz.ba - 1:46:55
5. Vijesti.ba - 1:06:16

Kroz pokazatelj vremena provedenog na online medijima, publika indirektno govori o tome koliko je određeni sadržaj zanima. 

Još jedno zanimljivo istraživanje provodi hrvatska kuća iStudio kroz alatku MediaToolKit. Naime, MediaToolKit daje anlizu portala u Bosni i Hercegovini čiji su sadržaji najčešće dijeljeni među korisnicima socijalne mreže Facebook. I tu su zadržaji koje nudi portal SportSport.ba u samom vrhu interesa bh. publike, a statistika za posljednja tri dana je:

1. Sarajevo-x.com - 15784 preporuka
2. SportSport.ba - 13013 preporuka
3. Dnevniavaz.ba - 8693 preporuka
4. Pik.ba - 4011 preporuka
5. Depo.ba - 2094 preporuka


Hvala vam na povjerenju!

Mediji postoje zbog publike, i čitaoci su oni koji indirektno grade imidž i sadržaj svakog portala, a čini se da smo u ovoj godini svi skupa odradili dobar posao. Portal SportSport.ba i dalje je u povoju i biće neophodno mnogo rada i truda da se dostigne nivo izvještavanja sa sportskih terena kakav bh. publika zaslužuje. Ipak, svi ovi podaci govore o tome da smo na dobrom tragu u misiji koja je pred nama, a koju smo prije 4 godina kada je SportSport.ba krenuo sa radom saželi u sloganu: Duplo više informacija! Duplo više sporta!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti