Cifre transfera kad fudbal nije bio biznis: Nekad su kupovani za siću, a danas bi za stotine miliona

Iz 1996. godine

Cifre transfera kad fudbal nije bio biznis: Nekad su kupovani za siću, a danas bi za stotine miliona

Admin Čaušević

Transferi sa devet cifara polako, ali sigurno postaju normalna pojava u svijet u fudbala.

Posljednjih godina fudbal se pretvorio u biznis gdje su novac i zarada na prvom mjestu kako klubovima, tako i igračima, a posebno menadžerima.

S obzirom na kupovnu moć pojedinih klubova jasno je da se stvorio ogroman jaz između bogatih i prosječnih klubova pa mnogi igrači bivaju plaćeni daleko više nego što zapravo vrijede.

Zanimljivi su podaci transfera iz 1996. godine kada fudbal još uvijek nije bio biznis. Tada se npr. budući osvajač Zlatne lopte mogao dovesti za 12.8 miliona funti, odnosno 15-ak miliona eura.

U oči bodu dva transfera. Riječ je dolasima Clarencea Seedorfa u Real Madrid te Rivalda u Deportivo La Corunu ili Zinedinea Zidanea u Juventus.

Seedorf i Rivaldo su među najboljim igračima u historiji fudbalske igre i da igraju u današnje vrijeme vrijedili bi minimalno 100 miliona eura, a nekad su bili plaćeni po 5.4, odnosno 3.2 miliona funti.

Oglasi

No description available.

Zidane koji se smatra najboljim igračem u historiji je Juventus koštao skromnih 3.2 milion funti, dok danas za neke igrače nije dovoljno ni 180 miliona što je na svojoj koži osjetio Real kad je pokupao dovesti Kyliana Mbappea.

Poređenja radi tog ljeta klubovi iz Premiershipa su kombinovano potrošili 75 miliona eura, a prije nekoliko dana samo Liverpool je Darwina Nuneza platio više od te cifre.

Inače, najskuplji transfer 1996. godine realizaova je Alan Shearer iz Blackburna u Newcastle United sa 15 miliona funti, a PSV je od prodaje Ronalda Barceloni zaradio 12.8 miliona funti.

Na listi najvećih transfera su se nalazila i trojica igrača sa prostora bivše Jugoslavije, Predrag Mijatović, Davor Šuker i Alen Bokšić.

Top Komentari

King_Kenny
...milion funti 1996. i milion funti danas nije isto...a i prije 20 godina su Zidane i Figo placani 60-70 miliona,sto je ogromna cifra za to vrijeme i u rangu ovih danasnjih transfera...
5 0
Belajsuz1989
I koliko je vece uzivanje bilo ove majstore gledati.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti