Copa America: Čile ima dovoljno aduta za veliki rezultat

Najava grupe A

Copa America: Čile ima dovoljno aduta za veliki rezultat

Kada je Čile posljednji put bio domaćin Cope Zamorano je bio najveća zvijezda, a utakmice sa ovog turnira su se gledale na Screensportu. Sistem takmičenja je bio drugačiji, igralo se u dvije grupe, a samo su četiri reprezentacija mogle u finalnu rundu. 

U takvoj situaciji, Čile je na kraju završio kao treći iza Argentine i Brazila. Sada je Čile jak, daleko jači nego što je bio tada. Sada je to Čile koji nas je očarao svojim igrama u Brazilu na SP i čiji je selektor Sampaoli odlučio pozvati čak 18 igrača koji su bili na zadnjem velikom takmičenju. Za Copu su pozvani Bravo, Medel, Isla, Vargas, Pinilla, Fernández, Pizzaro, Sanchez, Vidal, Henríquez. U posljednjoj provjeri kontra El Salvadora sastav je izgledao drugačije, ali nema sumnje da ce Argentinac na domaćem terenu od prve utakmice krenuti sa onim najboljim što ima na raspolaganju. U ovakvom sastavu, na domaćem terenu, Cile bi morao napraviti dobar rezultat, polufinale se nekako stavlja kao imperativ pred ovu selekciju. 

Meksiko:

Meksikanci na Copi imaju status gosta, koji je ovaj put u raskoraku izmedu dva velika takmicenja. Jednog koji se igra u Cileu od 11.juna do 4.jula i drugog (Gold Cup) koji je na rasporedu od 7.do 26. jula. U takvoj situaciji, Meksikanci su morali naglasiti šta je njihov prioritet, a oni su izabrali za nas manje atraktivni Gold Cup koji se igra u SAD i Kanadi ove godine. Jedan od razloga leži u cinjenici kako na Gold Cupu žele skinuti ljute protivnike Amerikance sa trone sa kojima ce voditi borbu za mjestu na Kupu Konfederacija 2017. godine. Zato u Cile, Meksiko stiže sa šarenim sastavom. Tu je Rafael Márquez (verona), daleko najiskusniji, od evropljana tu Jesús Corona iz Twentea, Raúl Jiménez koji se nije baš naigrao ove sezone u Aleticu iz Madrida, Javier Aquino (Rayo Vallecano). U takvoj situaciji Marco Fabián (Guadalajara) koji se proslavio u Londonu na OI  bi mogao doci do izražaja. U posljednjem susretu protiv Meksika, Herrera se odlucio za trojicu u zadnjoj liniji, Ayala - Marquez - Domínguez. Tu je i cetvorka Corral - Osuna - Güemez - Aldrete, na bokovima su Herrera i Jesús Corona dok je u napadu Raúl Jiménez. Bez obzira što dolaze u šarenom sastavu u svom stilu ce Meksikanci probati najbolji rezultat. 

Ekvador:

Ekvador svakako ima svoje adute za dobar rezultat. Radi se o reprezentaciji koja je napredovala posljednjih godina, a kakvoj se radi vidjeli smo u Brazilu prošle godine. Ipak, selektor Quinteros ne može racunati na važnu kariku, možda najvažniju, Antonia Valenciju igraca Manchester Uniteda. Quinteros je na klupi Ekvadora zamijenio Reinalda Ruedu nakon eliminacije ovo reprezentacije u Brazilu. Što se tiče ostatka ekipe Jefferson Montero (Swansea), Juan Carlos Paredes (Watford), Christian Noboa (PAOK), Renato Ibarra (Vitesse) su igrači koji stižu na Copu iz Evrope. Tu je i drugi Valencija, Enner igrač West Hama kao veliki adut ove selekcije. U zadnjoj provjeri protiv Paname Fidel Martínez (Pumas) je bio dvostruki strijelac, Miller Bolanos iz Emeleca i spominjani Montero su bili strijelci. Najbolji rezultat na Copi, Ekvador je ostvario 1993. godine, kada je završio na četvrtom mjestu. Plasman u polufinale ove godine svakako ne bi bio iznenađenje, ali će teško ova selekcija ostvariti taj rezultat. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Bolivija:

Najslabija reprezentacija ove grupe svakako i među slabijim na ovogodišnjoj Copi. Davne 1963. godine Bolivija je osvojila Copu, jedini i posljednji put. 1997. godine Bolivija je bila domaćin turnira pa je tradicionalno maksimalno iskoristila visoku nadmorsku visinu te je stigla do finala. Nakon toga na pet turnira ova selekcija nije ostvarila niti jednu pobjedu. Marcelo Moreno se izdvaja kao najveća zvijezda, a radi se o igraču koji je igrao u Cruzeiru, Shakhtaru, na posudbi u Werderu, Wiganu, kasnije u Grêmiu, dok je posljednji klub bio Kineski Changchun Yatai. Mauricio Soria je potpisao ugovor do 2019. godine sa željom da pomakne ovu selekciju sa dna. U ovom  trenutku, u ovakvoj grupi bit će teško. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti