Ćosić: Napravili smo taktički iskorak Dudićevim dolaskom

Mladi prvotimac FK Velež za SportSport.ba

Ćosić: Napravili smo taktički iskorak Dudićevim dolaskom · Intervju

E. Škorić

Mehmed Ćosić, mladi nogometaš koji je ponikao u Slobodi, bio je među prvim pojačanjima Ibre Rahimića u Veležu, a kod Feđe Dudića također je postao izuzetno bitan član.

Mladi Ćosić, rođen 25. juna 1997. godine u Tuzli, doveden je u FK Velež kao izuzetno perspektivan igrač koji je u juniorima Slobode u sezoni 2015/16 postigao 15 pogodaka.

Igrao je i za Radnički iz Lukavca, a upravo na jednom meču Veleža i Radničkog u Vrapčićima "snimljen" je od stane domaćina.

Sada se u Antaliji priprema s Veležom za drugi dio sezone, a za SportSport.ba je mladi veznjak, koji je u 18 mečeva Premijer lige postigao gol uz tri asistencije, govorio o nekoliko tema, uglavnom vezanih za Rođene.

Za početak, Antalija i pripreme. Sudeći po onome što smo pratili proteklih dana, od samog dolaska Veleža u Tursku, atmosfera na zavidnom nivou.

"Zadovoljan sam uslovima. Ovdje sam četvrti dan i sve teče po planu. Puno bolje je ovdje raditi nego u BiH zbog vremena, uslova... Nadam se da ćemo se do kraja priprema dobro pripremiti i da će nam sve ovo što sada radimo biti vraćeno tokom prvenstvenih mečeva".

Šta može da bude prednost Veleža?

"Naša prednost je većinom što imamo dobre igrače koji mogu podnijeti jak tempo igre i mislim da ćemo se tu najviše bazirati i da igramo u oba pravca što jače i što bolje"

Mnoge legende bile su dijelom Veleža, imaju li današnji igrači uopšte svijest o tome koga predstavljaju?

"Svi znamo ko je sve nosio dres Veleža i mi moramo da se borimo za ovaj dres, da pokušamo podići na jedan veći nivo ovaj klub. Uz ove sjajne ljude u Upravi, koji rade ogroman posao, mislim da ćemo ove ili bar sljedeće sezone opravdati to što predstavljamo Velež. Oni stariji znaju kako se prije igrao fudbal u Veležu i od nas očekuju da i mi budemo dobri na terenu i da pokazujemo kvalitet.

Derbiji u Mostaru su posebna priča u bh. fudbalu, ali i regionu.

"Osjeti se napetost kod svakog derbija. Želja i motiv su puno veći nego inače. Treneri ne moraju da te motivišu. Kada izađeš pred pun stadion, jednostavno ne možeš, a da ne gineš za svoj klub i navijače".

Kako si došao do Veleža?

"Igrali smo u Vrapčićima utakmicu Prve lige FBiH, a nakon utakmice me bivši šef Veleža Ibro Rahimić nazvao i tako smo se dogovorili. Moram priznati da sam tada napravio jednu od najboljih odluka u životu".

Čini se da je Velež specifičan i po tome što se pruža dosta prilika mladim igračima?

"Kod nas je dosta mladih igrača i može puno da se napreduje jer se pruža šansa svima i onda svi mogu da se dokažu i da zaigraju na velikoj sceni".

Velež je imao očajan početak u Premijer ligi, tri poraza, šta se desilo?

"Mislim da smo se bezglavo zaletjeli na startu Premijer lige. Za mnoge igrače je to bilo prvo iskustvo Premijer lige, pa i ja sam nisam ranije osjetio Premijer ligu. Par utakmica nam je trebalo na početku, onda smo krenuli praviti dobre rezultate. Uspjeli smo na vrijeme da se podignemo".

Smjenom trenera došli su i dobri rezultati?

"Kod trenera Feđe Dudića treninzi su zanimljiviji, neke metode su nas razdrmale i ima dosta motivacijskih stvari, dok kod bivšeg šefa većinom smo znali šta radimo. Može se reći da su Dudićeve metode pomogle Veležu da krene naprijed. Njegovim dolaskom napravili smo taktički iskorak. Ranije smo, ponavljam, uglavnom imali iste treninge, vjerovatno smo se i malo zasitili, pa nam je promjena svima dobro došla, ali ja imam veliko poštovanje prema svim svojim trenerima. Dudić, međutim, sada radi sjajan posao i taktički je podigao Velež na jedan veći nivo".

Nedostaje li Veležu pojačanja za nešto više?

"Ova ekipa je dobra, ali uz par dobrih pojačanja, bili bismo sigurno konkurentniji i ako se sve posloži, sljedeće sezone bismo mogli da budemo pri vrhu i da igramo važnu ulogu u Premijer ligi".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Poznato je da Velež ima veliku armiju navijača i velike simpatije širom bivše Jugoslavije. Možemo reći da su oni pravi navijači Veleža izuzetni emotivci, da imaju nevjerovatan temperament i da doslovno žive za klub.

"Bez podrške navijača stvari ne bi mogle da funkcionišu. Oni nama dosta znače. Sjećam se utakmice protiv Širokog, kada su nas digli i pomogli da ostvarimo jako važnu pobjedu. Bez navijača definitivno ne bi bilo isto. Veležovi navijači se ne štede i ponekad izgleda da im je Velež sve u životu".

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

tbra
Dudic ko neki trener...
3 6
starmac
VELEŽ,STARI MOST i NERETVA je simbol Mostara i za njega se živi i voli.
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi