Bivši golman Veleža i Sarajeva tvrdi: Džeku nisu htjeli kupiti za 30.000 eura

Sarajlija u međuvremenu izrastao u svjetsku klasu

Bivši golman Veleža i Sarajeva tvrdi: Džeku nisu htjeli kupiti za 30.000 eura

A. Čaušević

Edin Džeko se nalazi u grupi napadača koji već duže od decenije terorišu protivničke odbrane i definitivno je jedan od najboljih golgetera svoje generacije. 

Džeko je karijeru počeo na Grbavici, a fudbalski putevi su ga odveli u češke Teplice, zatim je postao najbolji strijelac Bundeslige u Wolfsburgu, briljirao je u Manchester Cityju, a sada je kapiten Rome.

Ako je vjerovati Alekseju Prudnikovu, bivšem golmanu Veleža i Sarajeva, Džekini fudbalski putevi su mogli biti drugačiji da su ruski klubovi prihvatili ponudu.

Prudikovov sin Alan je pojedinim ruskim timovima nudio Džeku za iznos od 30.000 eura, ali niko nije želio da kupi talentovanog napadača.

"Jednom je Vaš sin Alan nagovarao ruske klubove da kupe Edina Džeku za 30.000 eura. Niko nije pristao, jeste li iznenađeni", glasilo je novinarsko pitanje na koje je Prudnikov dao sljedeći odgovor.

"Baš niko. Sve je imalo svoj red. Ponudio sam Spartaku i Lokomotivu Petra Cecha kada je igrao za Blszany. Cijena je bila 175 hiljada dolara. Svi su mi rekli da im ne treba. Kad su shvatili, bilo je prekasno."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Ista stvar se desila sa Džekom kojeg se sjećam iz Željezničara. Bilo je perioda kada nije trenirao s timom, već je samo trčao. Otišao je u Češku i tamo se otvorio", kazao je Prudnikov za portal sports.ru.

Prudnikov je za Velež i Sarajevo branio početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Većinu karijere je proveo u Spartaku iz Moskve. Bio je član ruske reprezentacije koja je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila zlatnu medalju.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi