Čovjek kojeg će svi pamtiti samo po dobrom

Elvir Rahimić

Čovjek kojeg će svi pamtiti samo po dobrom

Edmir Škorić

Nikada nije bio "zvijezda s naslovnica", uvijek tih, miran i povučen. Skroman. Na terenu borac, izvan terena veliki čovjek. Elvir Rahimić je, eto, asocijacija za ljudsku veličinu i nogometnog ratnika.

Rahimić je rođen četvrtog aprila 1976. godine u Živinicama. Lokalni klub Slaven prvi je njegov klub. Nedugo nakon toga potpisao je za visočku Bosnu, koja se takmičila u Prvoj ligi. Prije nego je nastala jedinstvena Premijer liga BiH, prešao je u Sloveniju, gdje je nastupao za Interblock u Ljubljani.

 

Jednu je sezonu proveo u Austriji, nastupajući za SK Vorwarts Steyr, zatim u ruskom Anžiju iz Mahačkale, koji je danas nadaleko poznatiji i veći ruski klub, a onda je uslijedio "potez života".  Potpisao je za CSKA iz Moskve 2001. godine i do današnjeg dana ostao vjeran u tom klubu.

 

Igrao je Rahimić skoro svaku utakmicu, zvali su ga Iron Man zbog svoje nevjerovatne stabilnosti tokom čitave sezone. Pouzdani defanzivni vezni donio je sigurnost moskovskoj ekipi. Svake godine bi odigrao i preko 50 utakmica, rijetko koju je propustio, a to bi  bilo onda kada bi bio povrijeđen ili suspendiran. 

 

Njegov zasigurno najveći uspjeh u karijeri je osvajanje Evropske lige (tada Kup UEFA) 2005. godine, kada je CSKA u finalu tog natjecanja bila bolja od Sportinga. Rusku ligu osvajao je tri puta, prvi put 2003. godine, zatim 2005. i 2006. 

 

Šest puta je s klubom osvojio Ruski kup, a četiri puta Superkup te države. Za bh. reprezentaciju debitovao je tek 2. juna 2007. godine u pobjedi nad Turskom, u drugom mandatu Fuada Muzurovića na mjestu selektora naše reprezentacije.

 

Nastupao je za bh. reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, kada smo nesretno ispali u play-offu. Član je i današnje selekcije, koju predvodi selektor Safet Sušić. No, njegova karijera je pri samom kraju.

 

Iako ima 35 godina, i dalje zna odigrati partiju na nivou. Jako zahvalan igrač, kojeg svaka odbrana želi imati ispred sebe. Još uvijek se svi pitaju ko bi jednog dana mogao postati novi Rahimić u našoj reprezentaciji? Zaista, teško će se naći prava zamjena za ovog čovjeka. 

 

Ovog ljeta je produžio ugovor s CSKA, ali je to, kako je sam rekao, uradio zbog reprezentacije, kako bi joj mogao pomoći da konačno izbori neko veliko natjecanje. 

 

Nažalost, svakog igrača čeka trenutak kada će kopačke okačiti o klin. Rahimić je svoje odigrao. Profesionalno. Drugačije on ni ne zna. Davao je sebe u svakoj utakmici. Ništa ga godinama nije promijenilo.

 

Uvijek će biti tu kada ga trebate, a onda ako ga otpišete, neće burno reagovati, ostat će mirne glave, pomiriti se sa svakim porazom. Katkad ga i ne uočite u jednoj utakmici. Odradi veliki dio posla, a onda mirno napusti teren. Nećete takvog igrača vidjeti u društvu sudaca, niti često na naslovnicama novina. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

Njegova karijera tekla je tiho. Bez ijednog incidenta. U grupi je igrača u kojoj su Paolo Maldini, Alessandro Del Piero, Javier Zanetti, Ryan Giggs. Igrači koje pamtite samo po najboljem. Nemojte sumnjati da bi, više od svega, Rahimić želio s Bosnom i Heregovinom igrati na velikom turniru. Zlatnim slovima ostat će upisano njegovo ime u povijesti CSKA Moskve i bh. reprezentacije.

Hvala ti, legendo, za sve. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.