Cruyff je legendi donosio lopte: "Ja sam bio dečko iza gola, kasnije se smijao kada sam mu ispričao"

Oda velikom Eusebiju

Cruyff je legendi donosio lopte: "Ja sam bio dečko iza gola, kasnije se smijao kada sam mu ispričao"

E. Škorić

Kada je Eusebio početkom 2014. godine preminuo nakon bolesti, malo ko je ostao ravnodušan.

Legendarni nogometaš Benfice i reprezentacije Portugala rođen je 25. januara 1942. godine u Maputu, prijestolnici Mozambika. Karijeru je počeo u rodnom gradu. Sa drugovima je osnovao klub pod nazivom Brazilci, u čast legendarne reprezentacije te zemlje. U svojim ranim počecima sa drugovima, nogomet je igrao sa loptom napravljenom od starih čarapa i novina, potpuno bos, na ulicama Maputa.

Potom je potpisao za lokalni Sporting, a u kasnim tinejdžerskim godinama došao je u Benficu gdje je počela jedna nevjerovatna priča. Postao je poznat kao Crni panter, a bez ikakve sumnje bio je jedan od najboljih igrača koje je svijet vidio. Eusebio je bio blizu prelaska u velikog rivala Sporting iz Lisabona, ali je na kraju pobjedu odnijela Benfica. Eusebio je to znao vratiti, itekako.

Sa Benficom je osvojio prvenstvo Portugala 11 puta, a vodio je svoj klub i do titule prvaka Evrope. Ekipa sa Da Luza je u tom periodu izgubila još tri finala, a pamti se ono legendarno protiv Manchester Uniteda, 1968. godine. Za Benficu je postigao 733 gola u 745 utakmica, a 1966. godine na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj bio je najbolji strijelac Mundijala. "Kada sam čuo cijeli stadion kako skandira moje ime, iskreno, osjetio sam malu mučninu," rekao je Eusebio nakon tog prvenstva.

Čak se i legendarni Johan Cruyff prisjetio da je imao tu čast da Eusebiju donosi lopte. Bilo je to u finalu Evropskog kupa u Amsterdamu kada je Eusebio s Benficom igrao protiv Real Madrida.

"To s dohvaćanjem lopti dogovoreno je preko Ajaxa. I bio sam iza gola na koji je napadala Benfica. Eusebio je tada dao tri gola (5:3, op.a) i naravno da to nikada neću zaboraviti", pričao je Cruyff za nizozemski Telegraph, pa je dodao:

"Kada sam kasnije razgovarao s Eusebijom, to je bilo prvo što sam mu spomenuo. Šokirao se kada je čuo da sam upravo ja iza gola čekao lopte. Nije mogao prestati da se smije, a kasnije smo se nebrojano puta sreli".

Cruyff je Eusebija opisao kao nekoga ko je imao "sjajnu tehniku, nevjerovatan pregled i sportsko srce jer nikada nije mijenjao klubove".

Kao i prvi put, tako su se i posljednji put sreli u Amsterdamu.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

"Bilo je to u maju 2013. godine, nakon više od 50 godina. Michel Platini nas je pozvao na finale Evorpske lige između Benfice i Cheleaja. Eusebio nije izgledao dobro, već je bilo jasno da je bolestan, imao je ozbiljnih fizičkih problema", prisjetio se Cruyff.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije