Kultni klub se vraća tamo gdje mu je i mjesto

Šest kola prije kraja prvenstva

Kultni klub se vraća tamo gdje mu je i mjesto

H. Zilić

Slavni i kutni klub se vraća gdje mu je i mjesto.

Uzbudljiva sezona u brazilskoj Seriji B sinoć je dala prvi odgovor. Kultni Curzeiro će ponovo igrati u društvu najboljih od naredne sezone.

Cruzeiro nije sinoć igrao utakmice 32. kola, ali na ruku su mu išli ostali rezultati. Prvi pratioci Gremio, Bahia, Vasco i Londrina nisu ostvarili trijumfe, tako da je Cruzeiro šest kola prije kraja izborio promociju.

Plavi sada imaju 71 bod, 18 više od Gremia, 19 više od Bahije, 22 više od Vasca i 23 više od Londrine i Sportn Recifea, a plasman u Serija A obezbijedit će četiri prvopalsirane ekipe.

Gremio je iznenađujuće poražen od Sampaio Corre rezultatom 2:1, Bahiu je iznenadio Chapecoense i slavio sa 3:1, dok su Vasco i Londrina u međusobnom duelu remizirali 1:1, tako da se trijumf sredinom sedmice protiv Ponte Prete od 1:4 ispostavio ključan za Cruzeiro.

Oglasi

Cruzeiro Esporte Club je jedan od najtrofejnijih klubova u Brazilu. Četiri puta su bili prvaci Brazila, posljednji put 2014. godine, imaju i šest titula u Kupu Brazila, dva puta su osvajali Copa Libertadores, a dva puta i južnoamerički Super Kup.

Klub je prethodne tri sezone imao dosta padova, ispali su u Seriju B, ali sada se vraćaju gdje im je i mjesto. Cruzeiro domaće utakmice igra na stadionu u Mineirau i imaju jedne od najvjernijih navijača u Brazilu.

Klub je osnovan daleke 1921. godine, tako da slavi ove godine 101. rođendan, a kao poklon je povratak u Seriju A na jedan superioran način.

Navijači se nadaju da bi njihovi ljubimci uskoro mogli i nazad u vrh brazilskog fudbala, a naredni cilj kluba će biti povratak na južnoameričku klupsku scenu i plasman u Copa Libertadores ili Copa Suadamericanu.

Naravno, najpoznatiji igrač koji je nosio dres Cruzeira je Ronaldo Luis Nazario da Lima, koji je za Cruzeiro u sezoni 1993/1994 odigrao 14 utakmica i psotigao 12 golova, nakon čega je stigao transfer u PSV.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi