Nerealne scene iz Brazila: Čuveni Ronaldo ponovo je heroj, velikan slavi povratak u elitu
Foto - Cruzeiro

Cruzeiro se vraća nakon tri godine

Nerealne scene iz Brazila: Čuveni Ronaldo ponovo je heroj, velikan slavi povratak u elitu

Midhat Šljivak

Legendarni Ronaldo postao je krajem prošle godine većinski vlasnik brazilskog velikana Cruzeira.

Čuvena 'devetka' nakon okončanja igračke karijere ima razne biznise širom Evrope i Brazila te je odlučio da dio novca uloži u kupovinu dva kluba. Prvo je postao vlasnik španskog Valladolida, a zatim i Cruzeira, kluba u kojem je počeo veliku karijeru.

Ronaldo je po dolasku u klub u decembru prošle godine napravio radikalne poteze. Prvo je smijenio legendarnog trenera Vanderleija Luxemburga, a zatim su uslijedili novi rezovi prema fudbalerima.

Budžet kluba 'skresan' je s 4.5 miliona dolara na 1.8 miliona. Igrači koji su željeli ostati morali su smanjiti plate. Zatim je Ronaldo odlučio uručiti otkaze nekim od starosjedioca, pa su čak izbili protesti navijača nakon otkaza golmanu Fabiju (41).

Međutim, Ronaldo nije posustajao. Silno je želio da vrati klub u Seriju A jer je već tri godine van elitnog razreda brazilskog fudbala. Određene stvari su se morale promijeniti i legendarni Brazilac je na kraju uspio u onom što je naumio.

Oglasi

Cruzeiro je protekle noći savladao Vasco s 3:0. To im je bilo dovoljno da sedam kola prije kraja prvenstva osiguraju povratak u elitu. Uvjerljivo su prvi na tabeli Serije B i niko ih ne može ugroziti.

Kada je sudija odsvirao kraj meča u Belo Horizonteu nastalo je ludilo. Navijači i igrači su plakali od sreće, Ronaldo je bio glavna 'faca' i svi su željeli da ga zagrle i čestitaju mu.

Na tribinama navijači slave lik čuvenog fudbalera. Preuzeo je klub u teškoj situaciji i uspio je za godinu dana napraviti ogromne promjene koje su na kraju donijele uspjeh.

Ronaldo će nakon ovog postati još veća ikona kluba. On je kao tinejdžer odigrao dvije profesionalne sezone u ovom klubu (1993-1994) i postigao je 44 pogotka u 47 nastupa.

Tu je počela njegova velika karijera. Ona je potom postala jedna od najvećih svih vremena, no i kao fudbalski radnik za sada radi zaista odličan posao.

Cruzeiro je kroz historiju osvojio četiri titule prvaka Brazila i dva puta je osvojio Copa Libertadores.

Top Komentari

SarajFK
PRASAC!!!
1 5
C.Banks
Pravi Ronaldo. Il Fenomeno
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi