Crveni đavoli žele evropski tron
Foto: EPA

Belgija među favoritima

Crveni đavoli žele evropski tron

Midhat Šljivak

Zvijezda do zvijezde, rečenica je kojom se može opisati reprezentacija Belgije.

Popularni Crveni đavoli su po imenima vjerovatno i najjača selekcija u Francuskoj, a cilj Belgijanaca je samo jedan, osvojiti evropski tron.

Selektor Marc Wilmots je fudbalska legenda u ovoj zemlji. Sada, kao selektor jedne od najpotentnijih reprezentacija svijeta, ima priliku zlatnim slovima se upisati u belgijsku povijest.

Belgija će međutim na EP igrati bez najbitnije karike u odbrani. Kapiten i glavni defanzivac Vincent Kompany zbog povrede neće igrati u Francuskoj, što je svakako veliki problem.

Međutim, ova selekcija je dovoljno jaka da se vjerovatno njegov izostanak neće osjetiti, a napad je zaista vrhunski i to će im biti glavna uzdanica na Evropskom prvenstvu.

Često se u svijetu kaže kako je napad najbolja odbrana i utakmice Belgije će vjerovatno biti one na kojima će biti mnogo pogodaka.

Imena poput Hazarda, De Bruynea, Lukakua, Bentekea garantuju jako zanimljive utakmice u Francuskoj.

Najveći uspjeh ove selekcije je finale 1980. godine, kada su u finalu u Rimu poraženi od Zapadne Njemačke (2:1), a u Belgiji se nadaju kako će ova generacija nadmašiti onu od prije 36 godina.

Popis:

Golmani: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Jean-François Gillet (Mechelen).

Defanzivci: Toby Alderweireld (Tottenham), Jan Vertonghen (Tottenham), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jason Denayer (Galatasaray), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (Club Brugge), Laurent Ciman (Montreal), Christian Kabasele (Genk).

Vezni red: Moussa Dembele (Tottenham), Radja Nainggolan (Roma), Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Zenit Saint-Petersburg), Eden Hazard (Chelsea), Kevin De Bruyne (Manchester City), Dries Mertens (Napoli), Yannick Carrasco (Atletico Madrid). 

Napad: Mitchy Batshuayi (Marseille), Romelu Lukaku (Everton), Christian Benteke (Liverpool), Divock Origi (Liverpool).

Igrač u fokusu: Eden Hazard (Chelsea)

Iako je iza njega jako loša sezona u Chelseaju, Eden Hazard se probudio u samom finišu i biće svakako glavni igrač Crvenih đavola na EP. Hazard se na terenu pita za sve, a s obzirom kakve saigrače ima, biće mu jako lako igrati sa gomilom superstarova.

Hazard je za selekciju Belgije odigrao 63 utakmice, a postigao je 12 pogodaka.

Statistika:

Nastupi na EP: 4

Najbolji rezultat: Finale (1980)

Najviše nastupa: Jan Ceulemans (96)

Najbolji strijelci: Bernard Voorhoof i Paul Van Himst (30)

Raspored na EP:

13. juni - Italija

18. juni - Irska

22. juni - Belgija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi