Na semaforu 4:58, turski sudija Cakir svira kraj, igrači mu odmah prilaze...

Okončana karijera slavnog sudije

Na semaforu 4:58, turski sudija Cakir svira kraj, igrači mu odmah prilaze...

E. Škorić

Čuveni turski sudija Cuneyt Cakir (45) jučer je imao svoj posljednji nastup. Sudio je Turskoj i Češkoj, a na terenu je proveo samo pet minuta.

Turska je jučer pobijedila Češku sa 2:1 u prijateljskoj utakmici koja je odigrana na stadionu u Gaziantepu, a zvanično je duel ovih selekcija sudio škotski sudija Willie Collum.

Ipak, prvih pet utakmica je na centru bio najbolji turski sudija Cuneyt Cakir. Nakon samo pet minuta je kontroverzni Cakir odsvirao kraj, svi igrači su mu prišli u zagrljaj. Bio je to posljednji meč u njegovoj 28-godišnjoj karijeri.¸

Iako bi još godinama mogao da sudi, Cakir je odlučio da okonča sudijsku karijeru i postat će koordinator mladih sudija u Turskoj, iako je imao ponuda i na internacionalnoj razini.

Kako pišu turski mediji, Cakir je prvi sudija koji je imao ovakav kraj karijere.

"Kada sam ulazio u suđenje, najveći san mi je bio utakmica na Svjetskom prvenstvu. Sretan sam što sam ostvario svoje ciljeve. Svaka profesija ima kraj ", rekao je Cakir dan prije utakmice Turska - Češka.

Oglasi

Ugledni sudija je od Turskog saveza dobio plaketu na kojoj je ugravirana godina osnivanja saveza 1923., a ujedno je to godina kada je Turska odigrala svoju prvu utakmicu u historiji i to protiv Rumunije.

Cakir je prošle godine dolazio u BiH na seminar premijerligaških sudija, a UEFA mu je u prošlosti davala neke jako važne i zahtjevne utakmice.

Bosni i Hercegovini je sudio meč Lige nacija u Zenici protiv Poljske, a sudio je i finale Lige prvaka 2015. godine između Barcelone i Juventusa. U UEFA-inoj elitnoj grupi bio je od 2010. godine.

U Brazilu na Mundijalu 2014. godine je dijelio pravdu u polufinalnom duelu Nizozemske i Argentine, a na tom turniru je još sudio na mečevima Brazil - Meksiko i Alžir - Rusija. Cakir je ujedno bio prvi turski sudija na jednom Mundijalu nakon 40 godina.

Iako je znao u svojoj 21-godišnjoj karijeri izazvati buru protesta zbog nekih odluka, Cakir je ipak izgradio svoje ime i svijetla obraza može da ide u penziju, a sada će mnoge mlade sudije u Turskoj nastojati da naprave upola sličnu karijeru kakvu je imao Cakir.

Top Komentari

a1ska
A sudiJo je i finale lige prvaka 2015. godine. LOL
2 0
Kladionicar_iz_mira
Koliko je trajala karijera 28 ili 21. godinu?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi