Da je  živ, George Best bi uživao

Najbolji start Sjeverne Irske ikad

Da je živ, George Best bi uživao

Na Svjetskim prvenstvima su igrali tri puta, na Evropskom prvenstvu nikad. Davne 1958. godine su kroz play off pobijedili tadašnju Čehoslovačku za plasman u četvrtfinale. Protiv Francuza nisu imali šanse. Na svjetsku scenu ponovo stižu 1982.godine.

U Zaragozi je mreža velikog Pata Jenningsa ostala netaknuta. Protiv Hondurasa su osvojili samo bod, ali su zato savladali po mnogima nezainteresovanu Španiju koja je tako izbacila Jugoslaviju. U drugom krugu su uspjeli još uzeti bod Austriji i to je bilo to. Gerry Armstrong je na turniru zabio tri gola.

Četiri godine kasnije pored Španije i Brazila nisu mogli proći, tek su neporaženi ostali u susretu za Alžirom, nije im bilo dovoljno. I onda su nestali na scene, niti blizu završnim turnirima. Godinama za većinu najpoželjniji protiv sa Ostrva za većinu reprezentacija.

Danas su na vrhu tabele grupe F ispred jedne Rumunije, Grčke, Finske, Mađarske. Uzeli su maksimalnih devet bodova, šest na gostovanjima, uz gol razliku +5. Start iz snova za sve navijače ove reprezentacije. Posljednju pobjedu su ostvarili u gostima protiv Grčke na Karaiskakisu. Jamie Ward i Kyle Lafferty su zavili u crno domaćine. Prvog znamo kao igrača Derby Countyja, drugog iz Norvicha, s tim da je Laferty daleko poznatiji jer igrao je pet sezona u Glasgow Rangersima, bio je i u Sionu odnosno Palermu.

Michael O'Neill kao trener nije napravio ništa u svojoj karijeri, na klupi reprezentacije je od 2011. godine, ali sada ima veliku priliku. Kako danas izgleda selekcija Sjeverne Irske? Na golu je pomalo zaboravljeni Roy Carroll koji ima 37 godina i još uvijek brani za Notts County. Aaron Hughes sa 34 godine i 93 nastupa je važna karika u zadnjoj liniji.

Uz njega je za sada neizostavan i Gareth McAuley (34), dok su na bokovima Conor McLaughlin i Shane Ferguson koji su mlađi 11 godina. Chris Baird je također iskusan (32), igra na poziciji zadnjeg veznog. Stevena Davisa znamo kao kapitena, inače igrača Southamptona.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

On zajedno sa Oliverom Norwoodom pokriva sredinu terena, naravno uz pomoć Corryja Evansa i Jamiea Warda, dok je Lafferty u vrhu napada. Tri utakmice zaredom Lafferty je strijelac. U početnoj postavi protiv Grčke O'Neill je imao samo pet igrača iz Premiershipa, ali to se nije osjetilo na terenu.

Maksimalna borbenost, čvrsta odbrana i Sjeverna Irska ima tri pobjede na otvaranju kvalifikcija, za najbolji start ikad. Da je živ, veliki George Best bi uživao. Valjda će u nastavku izdržati, kako bi najveća priča bila ispričana do kraja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.