Da li je riješen dugogodišnji problem u Prvoj ligi FBiH: "Sva sredstva idu za klubove!"

Počinje i nova sezona

Da li je riješen dugogodišnji problem u Prvoj ligi FBiH: "Sva sredstva idu za klubove!"

S. Mlaćo

U subotu starta nova sezona Prve lige FBiH. Nakon duge pauze zbog koronavirusa i prekida tek započetog drugog dijela prošle sezone, klubovi se nadaju da će sada ipak sve krenuti i završiti po planu.

Jasno je da će nova sezona donijeti i nova uzbuđenja, a minus će svakako biti što neće zabrana za publiku, a zbog cijele situacije sa koronavurisom nije poznato do kada će to pravilo i važiti. Klubovi izričito moraju poštovati i COVID 19 protokol, a svi se nadaju da će sve proći u najboljem redu.

Uskoro će biti potpisan i ugovor kompanije m:tel i NS FBiH, nakon što je prethodno potpisan ugovor ove kompanije i NS BiH, krovne kuće našeg nogometa.

Klubovi u Prvoj ligi FBiH se nadaju da će uz ovo sponzorstvo i njihovi troškovi prema savezu biti manji, pogotovo zbog cjelokupne situacije koja se posebno finanijski odrazile na ionako skromne budžete klubova. Otvoreno je o tome za SportSport.ba govorio prvi čovjek NS FBiH Irfan Durić.

"Nogometni savez Federacije i Nogometni savez Republike Srpske su potpisivanjem ugovora m:tela i NS BiH dobili tri godine po 200.000 KM. Kada pričamo o NS FBiH, ta sredstva će biti usmjerena za takmičenje u Prvoj ligi FBiH, odnosno u finansiranju klubova u takmičenju. Da li će to biti kroz kotizaciju, kroz sufinasiranje plaćanja službenih lica, snimanja, itd, nije još određeno. U ovoj sedmici bi trebao biti potpisan ugovor, a i mi ćemo imati obaveze prema sponzoru. Određene utakmice će se prenositi na Areni Sport. Dakle, ugovor će ubrzo biti potpisan sa kompanijom m:tel, to će sve proći kroz pravnu komisiju i Izvršni odbor saveza, a sva sredstva će biti usmjerena na pomoć klubovima", kazao je Durić.

Sezona starta u subotu, a Durić vjeruje da će klubovi poštovati COVID 19 protokol.

"Protokol je usvojen i svi se moramo pridržavati istog. Klubovi će uskoro dobiti i pomoć od NS BiH i kada su te stvari u pitanju", dodao je Durić.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Treba istaći da je godinama ranije u Prvoj ligi FBiH velika boljka klubovima bilo plaćanje ne baš malih obaveza prema Savezu, službenim licima, odnosno nepostojanje sponzora lige koji bi pokrio te troškove ili bar određeni dio. Sada je čini se u velikom postotku taj problem riješen, za što se pohvale idu i svim organima Saveza, Izvršnom odboru, komisijama saveza i predsjedniku Irfanu Duriću, ali i naravno kompaniji m:tel.

-

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi