"Da su pristali igrati, Argentinci bi bili saučesnici izraelske okupacije"

Palestinski ambasador u Argentini

"Da su pristali igrati, Argentinci bi bili saučesnici izraelske okupacije"

E. Škorić

Zbog prijetnji i kontroverzi koje su nastale u Palestini, odgođen je meč Izraela i Argentine, koji se 9. juna trebao igrati u Jeruzalemu.

Palestinci su žestoko protestvovali protiv ove utakmice, smatrali su da je ona više stvar izraelske politike, a pod pritiscima su Argentinci odlučili da ne otputuju u Jeruzalem.

Navodno su igrači u dogovoru sa stručnim štabom poručili da ne žele ići u Izrael, a ni vodstvo Saveza se nije protivilo toj ideji.

Na jednom treningu argentinske reprezentacije grupa Palestinaca je čak nosila dres ofarban crvenom bojom (simbolizira krv), te su zapalili nekoliko Messijevih dresova.

"Da se igrala ova utakmica, onda bi to bio nedostatak poštovanja i napad na osjećaj jadnog naroda. Miješanje politike sa sportom je politika Izraela. Neprihvatljivo je igrati u Jeruzalemu jer je to okupirana teritorija", rekao je palestinski ambasador u Argentini Husni Abdel Vahed.

"Bolno bi bilo vidjeti da tim koji ima ljubav i podršku toliko građana Palestine i Arapa učestvuje u kršenju međunarodnog prava. Bilo bi sramota da se igra protiv reprezentacije čija država ubija i pokrada palestinski narod", dodao je.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Da su pristali da igraju, Argentinci bi bili saučesnici izraelske okupacije", zaključio je Abdel Vahed.

Izraelci su 1967. godine zauzeli Jeruzalem i 13 godina kasnije proglasili su ga svojim glavnim gradom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi