Zbog ajeta iz Kur'ana nacija mu okrenula leđa, sada donio odluku da napusti reprezentaciju

Dabbur više neće igrati za Izrael

Zbog ajeta iz Kur'ana nacija mu okrenula leđa, sada donio odluku da napusti reprezentaciju

Edmir Škorić

Zbog ogromnog pritiska javnosti, odlučio je okončati reprezentativnu karijeru.

Moanes Dabbur je rođen u izraelskom Nazarethu i on je prošao omladinske selekcije te zemlje, da bi 2014. godine debitovao za seniorsku reprezentaciju. Godinama je bio član izraelskog nacionalnog tima, ali je sada odlučio da se oprosti, a sve zbog dešavanja od ranije.

Naime, Dabbur potiče iz mulismanske porodice koja dolazi iz Palestine, a u maju prošle godine je usred rata s Gazom objavio fotografiju Kupole na stijeni u blizini džamije Al Aqsa u Jeruzalemu uz ajet iz Kur'ana:

"Nemojte misliti da Allah ne zna za ono što čine zločinci. On im samo daje odgodu do dana kada će njihove oči zuriti u užasu".

Dabbur je kasnije rekao da je njegova objava "izražavala bol i nije imala nikakve veze s politikom", ali je bio izostavljen iz reprezentativnih aktivnosti nekoliko mjeseci nakon objave, da bi se vratio u avgustu. Po povratku na teren, mnogi Izraleci su ga izviždali.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CYJYe0QoCq_/?hl=en[/instagram]

Oglasi

"Želim zahvaliti porodici i svima koji su me cijelo vrijeme podržavali. Reprezentacija pripada svima i velika je privilegija bila biti dio nje", objavio je nogometaš na Instagramu.

Oglasio se sada i predsjednik Nogometnog saveza Izraela Oren Hasson.

"Razgovarao sam s njim prije nego što je donio ovu odluku i poštujem njegov izbor te mu zahvaljujem na njegovom doprinosu tokom godina u reprezentaciji Izraela. Imao sam nogo razgovora s njim u različito vrijeme i u svima se isticala njegova ljubav prema Izraelu. Reprezentacija Izraela bila je i bit će mjesto kamo svi teže i bit će primjer i uzor različitim ljudima koji uvijek znaju pronaći zajednički jezik i s ponosom se ujedinit za dobrobit zemlje i društva koje predstavljaju", kazao je Hasson.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CF1w9hcB2Tv/?hl=en[/instagram]

Dabbur ima 30 godina, a trenutno je igrač Hoffenheima. Ranije je igrao u Sevilli, Salzburgu, Grasshopersu, Maccabi Tel Avivu...

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Za Izrael je debitovao u junu 2014. godine u 4:2 pobjedi nad Hondurasom, a prvi gol dao je u septembru 2015. godine protiv Andore u 4:0 pobjedi, u meču kvalifikacija za EP 2016. godine.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CgecvKer0vI/?hl=en[/instagram]

Top Komentari

Nezgoda
Nekad se pitam jel` ovo sportski portal illi glasilo islamske zajednice btj.
4 17
Husrefbeg22
Izrael je okupirani dio Palestine, a svaki Palestinac trebao bi odbiti igrati za reprezentaciju okupatora.
15 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi